95 ötlet raklapból a kertedbe vagy teraszodra, amiket te is elkészíthetsz

2017. június 25. 22:17 - mokuspanna

Legyél te is környezetbarát, és az újrahasznosítás jegyében álmodd újra a kertedet vagy teraszodat raklapok segítségével. Ha imádsz otthon barkácsolni, és nem szereted, ha a kedvenc bútoraid és berendezéseid visszaköszönnek minden udvaron, akkor fejezd ki az egyéniségedet raklapokkal. 
kerti_otletek_raklapbol.jpg

Ördöngösen hangzik és bonyolultnak?  Nem találod elég izgalmasnak ezt a puritán eszközt? Akkor olvass tovább és meglátod, mennyi varázslatos holmit lehet készíteni belőle, némi fantáziával és kézügyességgel. Vagy egy jó asztalos szaki segítségével!

Egy kis raklapismertető

Bevallom, a cikk megírásáig, számomra a raklap az raklap volt, ilyen egyszerűen, de amikor beleástam magam a témába, rájöttem, hogy milyen sokféle létezik belőlük.

Raklapméretek

Eltérő méretűeket gyártanak. Csak, hogy néhányat említsek:

  • 60x80,
  • 80x120 vagy
  • 100x120 cm-es kivitelben is beszerezhetők, itthon is.

A fedlapok esetében érdemes odafigyelni, hogy mennyi lécből áll, hiszen itt sem egyformák a raklapok.

A raklapok súlya és terhelhetősége

A súlyuk végképp nagyon széles skálán mozog: van 8 kg-os, de 25 kg-os változat is. A terhelhetőségben is hatalmas eltérések mutatkoznak. Van olyan raklap, amelyik csak 300 kg-ot bír el, még társai az 1500 kg-mal is megbirkóznak, úgyhogy ezt mindenképp vedd figyelembe, annak megfelelően, hogy mire fogod használni. Bár, hirtelen nem jut eszembe olyan kerti dolog, amihez nagyon több kellene a 300 kilónál. Neked?

Milyen fából vannak a raklapok és milyen minőségűek?

Különböző fákból gyártják őket: pl. nyírfából vagy fenyőből. Az EUR raklapok vagy más néven UIC-EUR raklapok és az EPAL raklapok képviselik a legmagasabb minőséget, és ebből kifolyólag az áruk is jóval magasabb. Az utóbbi egy újabb típus, és a legszigorúbb ellenőrzésnek vetik alá.

Házi barkácsolásra, ha a költséghatékonyságot is szem előtt akarod tartani, akkor az úgynevezett egyutas raklapot ajánlom neked.  Ez a kifejezés azt jelenti, hogy ezt a fajta raklapot egyszeri útra gyártották, a szállító és a vevő között. Ha pályafutása véget ért, gyakran kidobják, vagy potom pénzért eladják őket (ez mondjuk nekünk jól jön). Szegény raklap élete ilyen rövidke lenne, ha nem mentenék meg, hogy őt (is) felhasználva alkossunk inkább valami látványosat.

Mi minden készülhet belőle?

(Ha nem jelennek meg a képek, kattints ide!)

Szerszámpad (tároló)

Ha szeretsz a kertben tenni-venni, de nem esik jól hajolgatni, akkor neked egy szerszámpadra van szükséged. Ha már Marry Poppins sem tudna csettintéssel rendet rakni a szerszámaid között, akkor itt az ideje megregulázni a rakoncátlan kerti eszközöket.

Növénytároló

Ha te is a növények szerelmese vagy, akkor feltétlen szükséged lesz néhány virágládára vagy cseréptartóra. A természetes állványokon sokkal szebben mutat minden palánta, és eldicsekedsz vele a szomszédnak, hogy még az is a saját kezed munkája (de akkor is ugyanúgy fog irigykedni, ha asztalossal csináltatod, szóval ez ne tartson vissza). Az alakjának, a méretének, és a stílusának csak a fantáziád szabhat határt. Kattints a galéria megtekintéséhez, ott lesznek az igazán izgi darabok! ;)

Biciklitároló

A jó idő beköszöntével, még többen járnak biciklivel dolgozni, vagy hétvégén tekerni a családdal. Ha te is hódolsz a biciklis sportoknak, építs egy karámot a drótszamaradnak!  Készülhet nagyon egyszerű, vagy egészen komoly kis házikó (akár fedett is lehet, hogy védje kedvencedet az időjárás viszontagságaitól. Egy biztos. Mindenképpen vagány és egyedi lesz.

Kerti ösvény

Ha már három pár gumicsizmád veszett el a sárban, csinálj inkább kerti ösvényt raklapokból. Ezt tényleg szinte csak le kell pakolnod, akár egyben, akár deszkáira szedve. Ehhez még én sem hívnék segítséget, max. a jó társaság miatt!

Szeméttároló

A szemetes minden háztartásban elengedhetetlen, de nem szeretjük látni, szagolni meg főleg nem. Mutatom, hogyan tudod esztétikusan kialakítani. Ha a szelektív hulladékgyűjtés híve vagy, de már nincs a konyhádban egy centi hely sem, akkor tedd ki a verandára, vagy a garázsba.

Kerítés

A raklap itt is a segítségedre lehet,
semmiképp se mondj rá nemet.
Keríts számára egy méltó helyet,
kerítésnek sorba tegyed.
(Bocsi, ez csak úgy kijött. :))

Függőágyak

A kert sokak számára a relaxálás színtere. Te is szívesen lógsz a kertedben? Akkor tedd ezt szó szerint! Ezekben a felfüggesztett fotelokban és ágyakban biztos te is nagy élvezettel nyúlnál el. A hétköznap fáradalmait jólesik egy szép környezetben, a szabad levegőn kipihenni, főleg ha a nyári meleg elől el lehet bújni egy kellemes, árnyékos részre.

Székek, fotelek és egyéb ülőalkalmatosságok

A kerti grillpartin a raklapot ne tüzelőanyagnak használd el, inkább legyen belőle stílusos ülőalkalmatosság. Ezeket aztán kedvedre telepakolhatod párnákkal, hogy igazán kényelmesek legyenek!

Kerti ülőgarnitúra

Ülőgarnitúra raklapból? Ha elfáradtál a kerti munkában, legyél kicsit kreatívabb annál, mintsem, hogy egyszerűen ráülj egy raklap tetejére. Ne állj meg egy egyszerű sámlinál, gondolj a haverokra is! Tudod: haverok, buli, raklap-garnitúra!

Kültéri játékok kicsiknek

Gyerekként se láttam, se hallottam, amikor a Tv maci köpött a mese előtt, de délután mindig igyekeztek kiterelni a szüleim a friss levegőre. Lepd meg csemetéidet néhány kültéri játékkal, amik láttán garantáltan kint akarnak majd játszani. Figyeld meg, majd azért kell könyörögnöd, hogy végre bejöjjenek vacsorázni.

Kedvenceidnek

Gondolj a család négylábú tagjaira is, és hűséges szolgálataikért jutalmazd meg őket egy kényelmes kuckóval. Nem mintha kampányolni akarnék értük, (na jó de)!

Legyen minden raklapból

Ha valami nagy fába vágnád a fejszédet, akkor fogd a raklapnyi ötleted, és hajrá! Nehéz elhinni, de ezek a csodák egytől-egyik raklapokból készültek. Ha már annyi raklap áll a kertedben (mondjuk, nem tudom, hogy kerültek oda, de jól hangzik), hogy labirintust tudnál belőle építeni, akkor inkább készíts házat belőle!

Még több ötlet a kertbe

Ha úgy érzed, hogy még mindig van olyan tárgy, ami hiányzik a kertből, de jól mutatna, vagy szimplán megkönnyítené az életedet, akkor itt van néhány további raklapos ötlet. Ha még így sem találsz kedvedre valót, akkor lehet, hogy nem neked való ez az anyag! Bocsi! :P

Mielőtt nekifognál a raklappal dolgozni…

A legtöbb (és főleg az olcsóbb fajta) raklap általában szálkás és sok helyen még szögek is kiállhatnak belőle, úgyhogy mindenképp egy alapos csiszolással kell kezdened a megmunkálás vagy átalakítás előtt.

Nem hazudok neked, ez hatalmas meló és nem is a legélvezetesebb  (végignéztem, ahogy kishúgom 4 napig szenvedett egy pár darabbal, majd feladta), úgyhogy semmiképp ne kezdj neki egy sima smirglipapírral (ahogy ő tette), mert esélyed sincs! Ha van körcsiszolód, akkor már egy fokkal jobb a helyzet, de akkor is érdemes a jobb minőségű raklapot megvenned, hogy kevesebbet kelljen rajta szenvedned az igazi élvezet móka előtt.

Ha mégsem érzed magadban a hobbiasztalos csíráját sem, akkor hívj egy valódi asztalost, egy JóSzaki jó szakit, aki pikk-pakk odavarázsol a kertedbe bármit, amit csak szeretnél! Ígérem!   

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.06.27. 17:19:02

Vannak jo ötletek benne de van néhány nagyon gagyi!!!

mokuspanna 2017.06.27. 18:05:43

@Burgermeister: Köszi és jó hír, hogy találtál benne olyat is, ami tetszik. :) Melyiket tartod nagyon gagyinak? Érdekelne a véleményed!

Medgar 2017.06.27. 20:27:27

Én nem értem ezt a raklap mániát. Ha olcsó csúnya, ha jó akkor meg drága ráadásul nehézkes beszerezni-hazavinni...

mokuspanna 2017.06.27. 20:48:06

@BNati: Hú, a lámpa nagggyon jó! :) Köszi az inspirációt (egyébként készül a beltéri raklapos gyűjtőcikk, úgyhogy majd nézz vissza vagy iratkozz fel a cikkértesítőre, ígérem, mutatunk szuper jókat ;))!
süti beállítások módosítása