Adózási változások 2014-ben

2014. január 22. 09:18 - dvdnam

Több kisebb-nagyobb változást hozott a 2014-es év az adójogszabályok tekintetében is. Körbekérdeztünk házunk táján, és Tóth Erika könyvelő, adótanácsadó vállalta, hogy pontokba szedve összefoglalja az adótörvények családi-, kis- és középvállalkozásokat is érintő jelentősebb változásait.

A szakember vállalta továbbá, hogy a JóSzaki közösségnek megválaszolja az új szabályozásokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseit. Írjatok az adozas@joszaki.hu e-mail címre vagy kérjetek tőle ajánlatot JóSzaki adatlapján!

SZJA, járulékok, szociális hozzájárulási adó

 • 2014. január 1-től módosulnak a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai. Azon munkavállalók, akik az ezt megelőző adóévekben alacsony jövedelmük miatt nem tudták igénybe venni teljes mértékben az őket megillető családi adókedvezményt, január 1-től kérhetik a járulékkedvezmény érvényesítését. A járulékkedvezmény akkor igényelhető, ha a munkavállaló személyi jövedelemadó alapja nem nyújt fedezetet az igényelhető családi kedvezmény összegére. A családi járulékkedvezmény mértéke a személyi jövedelemadó alappal nem fedezett családi adókedvezmény 16%-a, de nem haladhatja meg a munkavállalótól levont egészségbiztosítási (7%) és nyugdíjbiztosítási (10%) járulék összegét.

  A munkáltató járulékigazoláson járuléknemenként fel kell tüntetni az évközben érvényesített családi járulékkedvezmény összegét. Az igénybe vett családi járulékkedvezmény nem befolyásolja a biztosított ellátásra való jogosultságát.

 • 2014. január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 6.660 Ft-ról 6.810 Ft-ra (napi összege 227 forintra) emelkedik.

 • Szintén változás, hogy nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie annak a kiegészítő tevékenységű nyugdíjas egyéni vállalkozónak és társas vállalkozónak, aki máshol legalább heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik.

 • 2013. december 31-t követően nem érvényesíthető a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény és az új adóévben a START, START PLUSZ, START EXTRA és START BÓNUSZ kártyával foglalkoztatott munkavállalóra tekintettel érvényesíthető adókedvezmények sem vehetők igénybe.

Cafeteria

 • A béren kívüli juttatások 2014. évi közterhei nem változtak: 16 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA), illetve 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) terheli. Az adó alapja továbbra is a juttatás értékének 1,19-szerese.

 • Fontos változás a munkáltató által a munkavállaló részére nyújtható adómentes lakáscélú támogatások esetében, hogy a kapott támogatás nemcsak lakás vásárlására, hanem a már meglévő hitel törlesztésére is fordítható meghatározott feltételek megléte mellett.

Általános forgalmi adó

 • A nyugták használatának szabályozásában egyszerűsödik a nyugta adattartama azon szolgáltatások vonatkozásában, amelyek nyugtái konkrét időpontra vonatkoznak (ilyen pl. a mozijegy).

 • 2014. július 1-től lehetőség lesz elektronikus nyugta kibocsájtására. A bizonylatok megőrzésére, eredetének hitelességére, olvashatóságára vonatkozó szabályok megegyeznek az elektronikus számlákra vonatkozó szabályokkal.

 • 2014. június 30-át követően változik az áfa szerinti teljesítés dátuma a határozott idejű ("folyamatos teljesítésű") elszámolású ügyleteknél. A szabályt először azon ügyleteknél kell alkalmazni, melyek fizetési határideje 2014. június 30-a utánra esik (így pl. a júniusi könyvelési díj számlájának áfa szerinti teljesítési dátuma a hónap utolsó napja lesz). Nem vonatkozik az előírás a közszolgáltatók által kibocsájtott számlákra (pl. villany, gáz), az ő esetükben a fizetési határidő továbbra is megegyezik az áfa teljesítésének dátumával.

Társasági adó

 • Módosul a korábbi évek beszámolójában utólagosan feltárt nem jelentős összegű hiba társasági adó szerinti szabályozása: a feltárt hiba összegét a feltárás adóévének adóalapjában számolhatja el a vállalkozás, mentesülve ezáltal a korábbi évek önellenőrzési kötelezettsége alól, feltéve, hogy a hibával érintett adóévi adóalap meghaladja a hiba összegét.

 • A vállalkozás bevételszerző tevékenységével összefüggő elszámolható költségként vehető figyelembe az éttermi szolgáltatás költsége abban az esetben is, ha nem számlával, hanem csak nyugtával igazolt a fogyasztás. A nyugtával igazolt költség elszámolhatóságának feltétele, hogy céges bankkártyával történjen a kiegyenlítése és a szolgáltatás reprezentációs célt szolgáljon.

KATA

 • A kisadózó vállalkozások főállásúnak minősülő tagja után 2014. január 1-től fizetendő tételes adó összege változatlanul 50.000 Ft, azonban lehetőség van emelt összegű KATA-t fizetni, melynek összege 75.000 Ft. Az emelt összegű adóval együtt emelkedik a társadalombiztosítási és munkanélküli ellátások alapja, ennek összege 136.250 Ft.

 • 2014. január 1-től fontos változás, hogy mellékállású kisadózónak minősül az a vállalkozó, aki több munkahelyen legalább heti 36 órás együttes jogviszonnyal rendelkezik. A változás értelmében az egyes jogviszonyokban szerzett munkaidők összeadhatók és ezek együttes óraszáma kell elérje a heti 36 órát.

 • Egyszerűsödik a KATÁ-sok helyi iparűzési adóalap megállapításának szabálya: eddig az egyszerűsített adóalap megállapítását csak a KATA alanyiság időszakának egészére választhatták az adózók, az egyszerűsített adóalap-megállapítási szabályok alóli kilépés magával vonta a KATA alanyiság megszüntetését is. Az új szabály szerint az adózó KATA alany adóévre választhatja az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert, és ha bevételei csökkennek, visszatérhet az adóalap általános szabályok szerinti megállapításának módszeréhez KATA alanyisága megtartása mellett.

A fenti összefoglaló kivonatos és kizárólag tájékoztató jellegű, a benne foglalt információkra alapozott döntések meghozatala előtt kérjük konzultáljatok a tanácsadóval. A 2014. évi szabályozás értelmezésével kapcsolatban a Tóth Erika szívesen áll rendelkezésetekre az adozas@joszaki.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!
Címkék: hasznos adózás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.