A 7 leggyakoribb rejtett költség, amit érdemes a költöztetővel előre egyeztetni, még az idegösszeroppanás előtt

2017. április 10. 17:25 - Virág Jószaki

Költözni önmagában nem a legjobb elfoglaltság, pláne, ha az ár még mozog is, mert esetleg nem voltunk figyelmesek. Pedig minden kiadás egyik legfontosabb szabálya, hogy kalkulálható legyen.

koltoztetes_koltozteto_ceggel.jpg

És ugyan kifizetjük, de egy fárasztó és az ellenségeinknek sem kívánt költöztetés után nincs rosszabb, ha még a szájízünk is rossz marad. És ezen a Negro sem segít. Úgyhogy lássuk, mik a leggyakoribb felárak, amit mindenképp érdemes előre tisztázni költöztetés előtt.

1) Van minimum díj

Ha a tényleges rakodás vagy költöztetés nem ér el egy bizonyos összeget, akkor előfordulhat, hogy a képbe bemászik a minimum díj. Ennek persze csak olyankor van esélye, ha garzonból költözöl és kábé egy fogkefével. Ha a Festetics kastélyt untad meg és a Budai várra vágysz, akkor ez a pont valószínűleg nem fog téged érinteni. A lakásavatóra viszont ne felejts el meghívni!

2) Lépcsőn cipelve drágább

Ha emeletről vagy emeletre megy az életünk és mondjuk nincs lift, vagy csak egyszerűen semmi nem fér bele, akkor szokott előjönni az emeleti felár. Ez nem ördögtől való, de mindenképp érdemes előre, még megrendelés előtt rákérdezni, hogy ne legyen meglepetés egyik félnek sem. Jobb esetben a költöztető cég rákérdez, de még jobb, ha te magadtól megszámolod és elárulod a lépcsőfokok számát!

lepcson_koltoztetes.jpg

3) Hétvégente költségesebb

Ha hétvégére tervezzük a költözést -mert nem akarunk erre szabit pazarolni-, akkor mindenképp kérdezzünk rá előre, hogy van-e ennek plusz díja. Változó és költöztetőcége válogatja, de többsége drágábban dolgozik hétvégén. Teljesen jogosan, neki is van családja, te pedig a pénzedért időt veszel.

4) Távolságot is fizetni kell

Van, ahol például Budapesten belüli költözés esetén van az alap kiszállási díj, ami tartalmazza a fuvardíjat és van, ahol nem. Ott külön kilométerdíjat kell fizetni a két lakás közötti távolság után. Kérdezzünk rá előre, hogy számolhassunk vele, mert Budapesten belül is vannak nagy távolságok. Persze ettől még nem fogsz közelebb költözni, de ennek megfelelően tudod versenyeztetni a szakikat.

5) Rakodóknak van óradíja

Van, ahol az autó óradíjában benne van a rakodók óradíja is. Ez viszont nem jellemző, ezért érdemes rákérdezni, hogy egyben, vagy külön van. Ha külön van, akkor kérdezzünk rá arra is, hogy hány fő rakodó lesz, mert nem mindegy, hogy mennyi óradíjat kell majd kifizetnünk. 

koltoztetes.jpg

6) Becsomagolnak - de ingyen?

A legtöbb költöztető cég automatikusan a szállításhoz megfelelő módon veszi csak át a csomagokat, de a bútorok esetében ez nem egy egyszerű "beledobom egy dobozba" kategória, hanem minimum nagy lepedőbe tekerést igényel a részedről, de a legjobb megoldás, ha a költöztető befóliázza. Ha rákérdezel, hogy vállalják-e, akkor rögtön az legyen a következő kérdő tagmondat, hogy "És mennyiért?". Van, akinél benne van az árban, van viszont olyan is, ahol egy egész tekercs fóliát kell megvenned (pár ezer forintos tétel), márpedig ha csak egy telefonasztalkának van szüksége a csomagolásra, akkor ez felesleges kiadás.

+1) Legdrágább a kókler költöztető

A pénztárcánkat legjobban az értékeinket nem figyelmesen szállító költöztető tudja leapasztani. Egy leütött sarok vagy egy leszakadt szekrényajtó és máris egekbe szöktek a költségek. Idegeinket pedig a morcos, világunt vagy csak szimplán tiszteletlen, udvariatlan költöztetők borzolják fel. Ezeket az embereket -azzal, hogy rájuk bízzuk a költöztetést- az életünkbe engedjük be és az értékeinket bízzuk rájuk.

Fontos! Megbízás előtt próbáljuk leinformálni a költöztetőt! Keressünk rá, hogy van-e ajánlásuk, hogy írnak-e róluk facebookon, stb. Nézzük meg szakemberkeresőben, hogy milyen vélemények születtek a munkáikról, mert -a saját weboldalukon levőekkel ellentétben- azok egészen biztos, hogy hiteles vélemények.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.04.11. 22:12:17

Es aki oradijban dolgozik. Felpakol majd egy orat reggeliznek majd beallnak a dugoba. Es ezt mindet kifizettetik.

AnnaK21 2020.09.08. 15:02:30

A plusz költségeket érdemes előre letisztázni, itt elolvashatod, hogy milyen költségekre számíthatsz még: atkoltoztetes.hu/nemzetkozi-koltoztetes/nemzetkozi-koltoztetes-plusz-koltsegei/
süti beállítások módosítása