Így teszteld a szakit, mielőtt rábízod a melót! + 3 intő jel

2017. április 28. 19:32 - mokuspanna

Az internet szabadságának köszönhetően nem kell vaktában lövöldöznünk, ha megfelelő szakértőt keresünk, hiszen például véleményeket találunk róluk, ami alapján dönthetünk, mielőtt a lakásunkra hívjuk. Nem mindegy azonban, hogyan olvassuk ezeket a véleményeket, ahogy az is sokat elárul egy szakemberről, hogy mikorra tud időpontot adni. Ezeken kívül is sok minden van, ami segíthet dönteni. 

szakembervalasztas.jpg

Amikor szakembert keresel, majd megbízod az adott feladattal, akkor a lakáskulccsal -de már az ajtónyitással is-, az előlegen kívül a bizalmadat adod neki. Fontos, hogy ezt kétségek nélkül megtehesd, hiszen beengeded az otthonodba.

Mutatjuk, mire figyelj és mit tehetsz, ha a legjobb szakit akarod magadnak!

Bombázd kérdésekkel!

Tegyél fel neki pár kérdést, hogy lásd, mennyire nyitott a közös munkára (nem feltétlen van adott kérdésnél jó vagy rossz válasz és nem is ez alapján kell, hogy dönts, de elárul a szakiról ezt-azt).

  • Mióta dolgozik a szakmájában?
  • Tud referenciát felmutatni?
  • Vállal garanciát a munkájára?
  • Milyen hibák léphetnek fel a munka során? 
  • Saját maga dolgozik vagy alkalmazottakkal/alvállalkozókkal?
  • Hányszor kérhetsz a munkára módosítást? 
  • Nem lesz gond, ha néha ránézel? (Nyilván ezt egyik szaki sem fogja szeretni -én sem szeretném-, de ha biztos magában és tudja, hogy jól végzi a munkáját, el fogja fogadni, hogy neked ez fontos. És amikor fél óra alatt látod, hogy "wow, ez a szaki tényleg odafigyel és nem maszatos kézzel kapaszkodik a függönybe, stb.", akkor te sem fogsz tovább mögötte állni. Ugye?)

Menj biztosra és a legegyértelműbb, legostobább(nak tűnő) kérdéseket is tedd fel! Pl. van náluk fólia, amivel körbecsomagolják a bútort? Eltakarítanak maguk után? Hidd el, egy jó mesterember még örül is, hogy sok-sok igennel válaszolhat!

Gondolj előre olyanra is pl. hogy egy szobafestőnek mekkora színskálája van és kérdezd meg, nézz utána! Tuti kikeverhető majd pont az a szín, amit te akarsz?

Előleg és nem előre fizetés

Soha ne fizesd ki a teljes munkát, annak teljes elvégzése előtt. Ha tudsz válogatni, olyan mestert válassz, akinek nem kell előre kifizetni, csak max. az ár 30%-át. Ez bizalmat sugároz és arra utal, hogy

  • nem hagy cserben,
  • van miből megvennie az anyagot,
  • és komolyan vesz.

Jogod van változtatást kérni! 

Szükség lehet módosításra, mert lehet, hogy fejben még magad előtt láttad a végeredményt, de amikor készen látod, már mégsem vagy elégedett, nem tetszik igazán. Ezt természetesen kifizeted vagy előre megegyeztek, milyen, mennyi plusz módosítás fér bele. Jó ezt előre megbeszélni, hogy a módosítás ne egy "új kör" legyen, amire majd kérhetsz új időpontot, új árajánlatot. 

Tanulj meg véleményt olvasni! 

Nem elég átfutni a szavakat ("elégedett vagyok", "elkésett", "minden ok volt", "szar melót végzett", stb.), egyben kell látni, értelmezni az olvasottakat. Sokszor kiderül egy-egy fikázásról, hogy bizony a megrendelőnek is volt vaj a füle mögött: mondjuk a szaki megmondta előre, hogy az adott minőségű cuccal valami nem fog menni, de az elégedetlen megrendelő úgy várt csodát, hogy nem hallgatott rá és hát "olcsó húsnak...".

Ugyanez fordítva is igaz. Ha csak annyit olvasol pozitív értékelésként, hogy "Minden rendben volt, ajánlom!", szerintem azt ne is nagyon vedd figyelembe, vagy mondjuk 5 ilyet tekints egynek. A lényeg, hogy ne csak a csillagok számát nézd, láss a sorok mögé! 

csillagok_ertekeles.jpg

Sokat jelent, ha a szaki válaszol, azokat külön érdemes értelmezni és értékelni! Mindenki hibázhat, de az sokat elárul a munkájáról és magáról az emberről is, ha becsületesen reagál és pl. utólag javítja a hibát.

Lődd be az árat! 

Kérj minél több árajánlatot és azt, ami túl drága vagy túl olcsó, azt kukázd azonnal! Szabad árverseny ide vagy oda, ha több tízezerrel olcsóbb valakinek teljesen ugyanaz a szolgáltatása, mint az átlag piaci ár, akkor szinte tuti, hogy valami hiba lesz a melóban. Nem akarok ezzel egy olcsó szakit sem bántani, de ha nem tudod biztosra az alacsony ár okát vagy nem tudsz hozzá valós referenciát, ismerőstől ajánlást, akkor ne kockáztass! A túl drága még simán lehet, hogy tud annyi pluszt adni, amennyivel többet kér -pl. garancia, minőség, bármi plusz-, de akkor arról előre győződj meg! 

A fizetés hogyanjában és miértjében (és persze magában az árban is) mindig már az egyeztetés során egyezzetek meg, legyen mindenki számára egyértelmű, és a legjobb, ha előre írásban kéred (mielőtt még kijönne a szaki). 

A specializáció jó! Menekülj az ezermesterektől!

Nem az a te embered, aki egyszerre víz, -gáz és -villanyszerelő. Csak a legritkább esetben. Én az irodai gépekben sem szeretem a multifunkcionális, "mindent tud" nyomtató-fax-mosogató típusúakat, de ha szakemberről van szó, akkor semmiképp!

Azért hívják szakembernek, mert a szakmájában jó! Legyen színes egyeniség, mert az menő, de ne akarjon mindenhez érteni, mert úgysem tud. Te sem! Én sem! Nem mondom, hogy nem szuper, ha a villanyszereléshez is ért az asztalos, de amikor a több százezres gardróbomat csináltatom, akkor már nem azon fogok spórolni, hogy profi szakit hívjak a rám szabott világítástechnika kialakításához.

Egyébként is, jobb esetben ritkán van egyszerre több szereltetni, javíttatni való dolog, úgyhogy minden érv amellett szól, hogy olyan szakembert válassz, aki abban a legjobb, ami neked épp most kell! Ha több mindennel foglalkozó céget választasz, akkor is olyan mellett dönts, akinek külön szakembere van a különböző munkafázisokra.

Kérj referenciát!

Ne érezd magad kellemetlenül és ne gondold, hogy ez ciki! A világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie, hogy egy (bármilyen) szakember magától bemutatja az eddigi munkáit, amivel bizalmat tud kelteni a leendő megrendelőben.

A legtöbb mesterembernek van is felmutatható munkája, csak talán még nem megszokott, hogy elénk tolja. Kérjük hát, hogy lássuk, mire képes és ő is elbüszkélkedhessen azzal, amit tud. Ha tud. Csak Mekk Elek titkolná a munkáit.

via GIPHY

Garancia

A mai versenyhelyzetben az egyik legerősebb meggyőző erő lehet és ezt egy kiváló szakember jól tudja. Az, hogy ad egy nyugtát és azt mondja, hogy félévig hívhatod, mert annyi a gari... az nem garancia. Garancia, ha írásban rögzítve van, mire vonatkozik, mennyi ideig él, milyen határidővel vállalja az esetleges javításokat, hogyan fog kinézni a garanciális javítás (és persze arra újraindul a garancia), stb. 

"Ez nincs benne az árban!"

Legyen! Az mindenképp, hogy mi nincs benne. Tehát, ha a szaki munkája során felmerülhet olyan dolog, ami pluszköltséget jelent, akkor arra hívja fel a figyelmemet előre. És nem arra gondolok, hogy mi van, ha kerti tó építése közben vulkánkitörés teszi tönkre a munkáját és újra kell csinálni, de mondja el, milyen kapcsolódó költségek keletkezhetnek és arra is mondjon valami árat (legalább -tól-ig).

Az igazi szakértő figyel

Nem szemkötőben jön be a lakásodba, akkor sem, ha vakon el tudja végezni a munkát. Körülnéz, figyel és felhívja a figyelmedet olyan dolgokra, amik neki a kisujjában vannak, te viszont nem valószínű, hogy gondolsz rá. Szól, ha semmi értelme egy adott helyre rakni egy konnektort vagy elmondja, miért nem ajánlja a csillámos fugát, stb.

Naprakész a tudása?

Nekem az önfejlesztés, tanulás a mániám és hiszem, hogy nem lehet elég jó szakember az, aki nem követi a változásokat a szakmájában napról napra és nem tanul folyamatosan. Kérdezd hát meg, hogy képzi-e saját magát és/vagy az embereit. Azért az sokat elárul. (Most volt pl. nemrég a Villanyszerelő konferencia. Tudtad, hogy ilyenek is vannak Magyarországon is? Bizony! És ez jó dolog.)

Intő jelek

Ha nincs semmilyen kérdése

Például egy költöztető meg sem kérdezi, hogy mit kell szállítani (pl. nagyon törékeny cuccot vagy zongorát nem mindenki tud szállítani).

Ha nem hajlandó belemenni a részletekbe

Ez vonatkozik az előzetes árajánlatkérésnél a plusz költségekre, de ugyanígy igaz arra, ha a garanciáról nem akar beszélni vagy nem tartja fontosnak a feltett laikus -számára pitiáner- kérdéseidet.

Csak hablatyol

Fogj gyanút, ha nem akar a szaki semmit leírni és mindenre az a válasz, hogy "Az attól függ..."! 

Tehát:

nem az a baj, hogy nincs elég szaki és nincs elég jó szaki, hanem hogy sok embernek nincs bizalma a szakik iránt. Ez azonnal megváltozik, ha jól választasz szakit és megismered az érzést, hogy milyen az, amikor teljes biztonsággal adhatod ki a munkát, minden félelem nélkül. Hajrá, szakik! 

115 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2017.04.29. 09:39:39

6, azaz hat darab ács járt nálam. Egyik majd jön, a másik nem vette föl a telefont, a harmadik a teljes bekerülési összeget kérte előlegként, a negyedik csak az anyagárat, az ötödik sose érkezett meg, a hatodik kért előleget de a bankszámláját soha nem adta meg, hogy utaljam - szóval végül egy alul tapasztalt fiatal asztalossal nekiálltam és túl vagyok az egészen. Azt sokszor hallottam, hogy "korrekt vagyok, nem cigánykodok". Nem a faszt, mind cigány. Na, ez a kettős társadalom édes Bélám Viktor, nem a brüsszeli támadás.
Nem mondom, hogy nincs amit másképpen csinálnék így utólag, - de megérte.

GGy 2017.04.29. 10:35:23

@átlátó: Milyen az az "alul tapasztalt"?!

Wildhunt 2017.04.29. 10:37:56

A víz- gáz- villanyszerelő pont rossz példa. Van ugyanis ilyen, aki mindegyikhez egyszere megfelelően ért, csak úgy hívják, épületgépész. És nem Józsi bácsi a szomszédból, hanem rendszerint szakember papírral, referenciákkal. Nincs balőlük túl sok, és kizárólag akkor éri meg velük dolgoztatni, ha valóban mindent ők csinálnak, az engedélyeztetést is, pld. újépítésű háznál. Ebben az esetben az összköltség ÉS a macera/utánajárás miatt jobban megéri a munkájuk. Persze ha olyan szakiról beszélsz, aki mindezekhez ért, és még olcsóbb is, mint a specialisták, akkor igaz. Ilyen nincs.

2017.04.29. 10:54:03

@GGy: Gondolom az underqualified szó szerint fordítása.

Pestépítő 2017.04.29. 11:00:02

Még szép hogy előleget kérek az anyagra különben még azt se fizeti ki a kedves megrendelő ami be lett építve. Amúgy az ún. felsőközép osztálytól felfelé exponenciálisan csökken a fizetési hajlandóság...

egysmás 2017.04.29. 11:03:53

Hát, igen!

Azok a dolgok, amiket el akar végeztetni az ember egy házban, azok tipikusan rakétamérnök szakértelemmel rendelkező specialistát igényelnek.
Olyan nincs, hogy valaki rendesen ért két-három dologhoz.
Pl. hogy a garóbba be tudjon szerelni egy asztalos egy kapcsolót meg egy lámpát, az általa előkészített helyre.
Ez, egyszerűen elképzelhetetlen.
Lámpaszerelő specialista kell hozzá!
Mégbedig Schneider specialista a kapcsolóhoz, Weidmüller specialista az érvéghüvelyhez, és Osram specialista a spotokhoz!

Hörömpő cirkusz világszám 2017.04.29. 11:24:26

Aki egy bojlerjavításhoz előleget kér anyagra, annak megköszönöm a részvételt és keresek mást.

2017.04.29. 11:25:50

"vagy elmondja, miért nem ajánlja a csillámos fugát, stb."

Hát ezzel így konkrétan rossz tapasztalatom van. Nekem volt egy határozott elképzelésem, hogy a rusztikus járólaphoz milyen színű (cementszürke) fugát szeretnék, a burkoló viszont elutasította, hogy az szar lesz, ajánlott helyette másik színt (csokibarna), és higyjek neki jó lesz, ezer éve a szakmában van már tudja mit beszél. És persze miért ne hinnék, ő a szaki. Nohát az eredetileg rusztikus járólapnak végül csokiskeksz hatása lett, azóta is bánom, hogy hagytam magam lebeszélni róla. Én amondó vagyok a szaki ne osztogasson kéretlen tanácsokat, hanem valósítsa meg a megrendelő elképzeléseit, ha nem ellenkezik a szabványokkal, és szakmai szabályokkal.

2017.04.29. 11:43:59

@Pestépítő: "Még szép hogy előleget kérek az anyagra különben még azt se fizeti ki a kedves megrendelő ami be lett építve"

Hát igen ez egy kényes kérdés, és mindkét oldalról érthető a bizalmatlanság.

Szerintem a lóvécsepegtetős módszer a megfelelő, a munka készülségi fokától függően fizetek. Nemcsak amiatt, mert vannak sutyerák szakik akik egyszerűen eltűnnek mint szürkeszamár a ködben, hanem sajnos az emberi pszichológia ilyen: ha ki van fizetve a meló onnantól kezdve megszűnik a motiváció. Mi 7 éve cseréltettünk tetőt, 98%-os készültségnél kicsengettük a teljes munkadíjat. Márcsak a takarólécek felszögelése lett volna hátra néhány helyen. Fizetés után az addig egyébként teljesen korrektül megbízhatóan dolgozó brigád mintha befejezettnek tekintette volna a történetet. "Jövő héten jövünk befejezzük". Természetesen "jövő héten" már egy másik tetőn dolgoztak, és nem jöttek. Néhányszor megkerestük az embert, hogy a munkadíjba bizony az a néhány léc is benne foglaltatik. "Majd ekkor jönnek, majd akkor jönnek" 7 év telt el, és azóta se jöttek, magamnak kellett megoldani. Szal tanulópénz: előre egy vasat se, az utolsó részletet pedig akkor ha kész a meló. Így basszák el a mesteremberek a renoméjukat, mert a munkával egyébként maximálisan elégedett vagyok a mai napig, mégis rossz szájízzel gondolok rájuk, és átbaszva érzem magam. Mindez néhány szaros léc miatt.

2017.04.29. 12:08:58

@egysmás: Azt nem mondom hogy specialista kell hozzá, de nem árt olyannal csináltatni, aki tisztában van a szakmával és a szabványokkal. Itt nem a kapcsoló, meg a lámpa bekötése a kunszt. Hanem a méretezés, az anyagok megválasztása, a szabványok alkalmazása az adott munkaterületen. Azt vettem észre, hogy a villanyszerelést a legtöbben bagatel dolognak tartják. Végülis mi az, két vezetéket odahúzni a lámpához, kapcsoló beköt, lámpa világít, kalap-kabát viszlát, minek ehhez szaki, a hülye is képes erre. Csakhát a szarul megválasztott anyagokkal, szarul kivitelezett villanyszerelési munka legtöbbször nem azonnal, hanem bizonyos csillagok együttállásakor bosszulja meg magát. Aztán meg csodálkoznak, hogy munkából hazatérve füstölgő kupac , meg három tűzoltófecskendő fogadja a háztulajdonost.

lola31 2017.04.29. 13:13:57

@Wildhunt: Ebben Te tévedsz. Az épületgépészetben nincs benne a villanyszerelés. Ez két teljesen különálló szakma. Ha felülről kezdjük, akkor már az egyetemi oktatás keretében is két külön karon vannak a BME-n. Az épületgépészet tanszék a gépészkaron, és ugye van külön egy villamosmérnöki kar. Szekmunkás, vállakozó stb. szintjén pontosan ugyanígy elkülönül. Az épületgépészetbe a következő munkák tartoznak:

fűtéstechnika
vízellátás, csatornázás
gázellátás - (égéstermék-elvezetés)
légtechnika, szellőzés
klímatechnika

Soha nincs olyan, hogy egy épületgépész villanyszerelést csináljon. Ha csak nem a Te szomszédod, a Józsi bácsi. De minden más esetben ez kizárt.

átlátó 2017.04.29. 13:14:28

@GGy: Köszönöm kérdésedet.

Zanzásítva. Lakóépület oldalához 12x5 méteres féltetős garázs melléképületről van szó... már említettem, hogy ács helyett asztalos. Erre is csupán azért volt szükség, mert az én "szerszámkezelési" gyakorlatom és készségem szintén alul tapasztalt, mellesleg Baján vízügyet végeztem, - nem folytatom, de azért megjegyzem... fedélszékekről is tanultam. :)
Szóval a "mesternek" egyebek mellett én mutattam meg, hogy milyen a ragasztott (szitás) dübeles eljárás akkor, ha falra teszem a szelement és nem akarom átfúrni a falat...továbbá trapézlemezt hogyan és hol rögzítünk...egyáltalán nem a "tetején"...továbbá a gerenda kiosztása és méretezése. ...sorolhatnám még , de csak legyintek. :D
Jut eszembe a szerszámozottság is. Máskor is szívesen adok láncfűrészt, (Makita) kézi körfűrészt (Hitachi), ütvefúrókat, valamint 16, 18, 22 -s 40 cm-s, minőségi falfúró szárakat, behajtó biteket, stb, - csak haladjunk... :)
A másik 6 azaz hat darab szakkollégáról esetleg valamilyen vélemény? Nem muszáj.

lola31 2017.04.29. 13:16:27

@Pestépítő: Jó megfigyelés. Régi igazság ez, már a postások is tudták, hogy a Rózsadombon kevesebb a borravaló mint Kőbányán.

Wildhunt 2017.04.29. 13:22:12

@lola31: Vagy nem. Ugyanis több olyan tényleg jó szakember van, aki a gáz-víz-fűtés vonalhoz hozzácsap akár egy OKJ-s villanyszerelői képzést, ami után vállal teljes gépészeti kivitelezést (a gépészet szó nyilván nekem, a laikusnak szól, aki ezt meg is érti) akár tervezéssel és engedélyeztetéssel. És ahogy látom, a nepelem-napkollektor terjedésével ezt egyre többen bevállalják. Vagy te ne ismersz ilyet?

lola31 2017.04.29. 13:26:43

@Jankove: Esztétikailag valóban fölösleges állást foglalnia. De vannak olyan szempontok is, ami a használhatóságot vagy a kivitelezést érinthetik. Például pont a barna fuga ellenjavaltabb a szürkénél, mert a használatban inkább szürkére koszolódnak a fugák, és akkor a helyiség közepén ahol járkálnak jól láthatóan elszineződik, és lepukkant hatást kelt. Vagy esetleg egy régi szoba mennyezeténél nem érdemes olyan gipszutánzatú csíkot felrakni, ami ki fogja emelni, hogy a holker végig egyenetlenül görbe, és az egyik sarok öt centivel lejjebb van mint a másik. Vagy pl. a fürdőben ne tegyünk olyan helyre kapcsolót-konnektort ahol balesetveszélyes. Vagy a padlófűtés csövét ne az ajtónyílásban vezessük ét a másik szobába, mert mikor a küszöböt rakják le akkor garantáltan el fogják fúrni. És így tovább százszámra.

epidermis 2017.04.29. 13:26:59

Az írás egészen jó és valószerű. Az épületgépész résznél viszont Wildhunt érvelésével értek egyet. A többi oké.
Belsőépítészet téren mozgok, láttam eleget, jót is rosszat is. A lényeg: MINDENT PAPÍRON! Azt is, hogy amikor a munka kész, azonnal fizetnie kell. A projekt lezártát egy átadás-átvételi nyilatkozattal kell tudomásul vetetni, onnantól kezdve nincs nemfizetési szándék. Sajnos ez is tapasztalat.
Volt egy szitu. Valahol vidéken szereltünk. Megérkeztünk, a házigazda kávéval péksüteménnyel kínált bennünket. Majd a munka végeztével elkezdte sorolni, hogy kávé az 200 Ft, ebből volt 3, akkor péksütemény 5 db ezek szintén 200 Ft, az összesen..ekkor közbevágtam. ÁFA-s számlát kérek róla. Akkor rögtön elcsuklott a hangja :)
Egyszóval igen, szakember referenciákkal, és MINDENT papíron

lola31 2017.04.29. 13:58:15

@Wildhunt: Az, hogy ki mit vállal megint egy teljesen más történet. Mindenki megpróbál minél teljesebb kivitelezést vállani, és a többi szakmán is keresni. De azért a villanyszerelést villanyszerelővel fogja csináltatni. Attól még senki nem lett villanyszerelő, mert elvégzett egy OKJ-s képzést vagy akár villamoskart az egyetemen. Akkor lesz valaki önállóan dolgozó villanyszerelő, ha 6-8 évet lehúz egy kisiparosnál, és ott kitanulja a szakmát. Azok akik mondjuk gázszerelőként elvállanak egy villanyszerelést, nem börtönbe akarnak kerülni mert leég a ház, hanem egy kis pluszpénzt keresni. Így olyat hív el, akivel már sokszor együtt dolgozott különböző munkákon, és tudja róla hogy jól dolgozik. Persze alapvetően jól dolgozók is követhetnek el hibákat, az mindig benne van a pakliban. Senkit a világon nem érdekel, hogy kinek milyen képzése, végzettsége stb. van, hanem az, hogy problémamentesen meg tud e csinálni egy önálló munkát. Nem egy munka van, abból nem lehet megélni, egyik hozza a másikat, tehát jól meg kell csinálni mert könnyen megszakad a láncolat. Magyarországon még soha senki nem azért vállalt el egy villanyszerelést pl. mert OKJ-s képzést szerzett.

lola31 2017.04.29. 14:00:33

@Jankove: Nagyjából úgy van ahogy mondod. Megáll a hajtóerő, ha a pénz teljesen ki van fizetve. És el sem indul, ha nincs csepegtetve.

crln 2017.04.29. 14:01:30

1. Ha minden papíron akkor fizesse is ki a tulaj a kedves magyar járulékokat és ne sírjon az összegen.
2. Ha leírom papírra hogy nem lehet megcsinálni de a megrendelő kérésére megcsinálom (+5 fok alatt külső munka stb...) akkor ne kérjen rá utólag garanciát.

Körbe kellene azért nézni a megrendelői oldalon is.....

lola31 2017.04.29. 14:03:36

@Jankove: Azért meglepő módon, a legtöbbször nem a rosszul végzett villanyszerelés miatt égnek ki a lakások. Hanem a tévé miatt. És sok esetben vadonatúj tévék gyulladnak ki, úgy hogy be sem voltak kapcsolva. Horrorisztikus egy-egy ilyen kiégett lakás.

Wildhunt 2017.04.29. 14:06:17

@lola31: Az OKJ képzés azért szükséges, mert amennyiben nem végzi el, nem kap engedély erősáramú rendszerek kivitelezésére. Beszéltél már te szakemberrel? Pont amiatt, amit leírtál, vannak olyan, jellemzően tapasztaltabb mesterek, akik ezeket összehalmozzák. A képzéseket meg el kell végezniük, ellenkező esetben (ha nincs "papírja" a mesternek) nem lehet elkészíteni az engedélyeztetést/használatbavételt. Persze kishazánkban lehet, de most tételezzük fel a valós helyzetet. Amúgy azok a szakik, akiket én ismerek (bár az én környezetem biztosan nem reprezentatív) mind előbb tanultak segédként valaki mellett, majd aztán végeztek OKJ-t, hogy meglegyen a papír is. Olyannal még nem találkoztam, aki elvégzett egy szakiskolát, és azonnal elkezdett szakirányú, csakis egyfajta szerelést végezni.

lola31 2017.04.29. 14:13:24

@átlátó: "Szóval a "mesternek" egyebek mellett én mutattam meg, hogy milyen a ragasztott (szitás) dübeles eljárás akkor, ha falra teszem a szelement és nem akarom átfúrni a falat...továbbá trapézlemezt hogyan és hol rögzítünk...egyáltalán nem a "tetején"...továbbá a gerenda kiosztása és méretezése. ...sorolhatnám még , de csak legyintek. :D"
Magadra is legyintsél egyet. Normális ács ezt a munkát nem vállalja el a szelemen ragasztásos rögzítésével. A falat át kell fúrni, akármennyire is másként gondolod. De mondjuk ilyen esetben a legjobb, ha hívsz egy statikust aki harmincezerért megtervezi neked az egész szerkezetet legalább szóban ott a helyszínen. Hogy megfelelő legyen az 5m-es fesztávon a keresztmetszete a szarufáknak, a kiosztása, a dőlésszöge, a burkolata stb. Lehetnek olyan extrém hó és szélterhek, amik messze felülmúlják az átlagot, arra is kell méretezni. Vagy például vannak olyan burkolatok, amiket csak bizonyos dőlésszög felett lehet alkalmazni, és így tovább.

lola31 2017.04.29. 14:26:10

@Wildhunt: Hagyd már ezt az OKJ-s képzést, ez egy mellékszál. Nyugodj bele abba, hogy a villanyszerelők és a víz-gáz fűtésszerelők két külön társulat. Ennyi. A képzésnek pedig semmi köze a megbízható tudáshoz. Vannak papír nélküli jó szakemberek, és képzett kontárok is léteznek bőven. És fordítva. De egyiket sem az alapján választják ki, hogy mit végzett és hol. Elő se kerül a papír soha.

kissiú 2017.04.29. 14:26:57

" mondjon valami árat (legalább -tól-ig)"

A végén szinte mindíg az "-ig" lesz érvényes. Csak az ismerős kért eddíg kevesebbet a maximumnál.

botkutyab 2017.04.29. 14:31:00

@Wildhunt: Jaja igaz. Ez a blog egy kurva nagy gáz szerintem. Azért mert nő vagy meg hülye (sztem az), még nem azt jelenti, hogy automatikusan mindenki az. Amit leír a blogger, az köbö egy nagy általánosítás...

Behajtó70 2017.04.29. 15:22:48

Az igénymódosítás csak úgy simán, alanyi jogon? És szerinted a következő munkát mikorra ütemezem be, ha pl a tiedre 2 hetet számoltam? Hm? Tényleg azt gondolod, hogy idióta módra, átgondoltság nélkül rendelgetsz, én megnugarálok ahogy füttyögsz, és elvesztem az ostobaságod miatt a következő munkámat? Szánalmasan ostoba, minden alapot nélkülöző blogod van!

Behajtó70 2017.04.29. 15:27:33

@Hörömpő cirkusz világszám: aki nem ad előleget, az lehet, hogy a végén kis sem akar fizetni, én meg megvettem az alkatrészt és be is szereltem, kiszállás oda-vissza, óradíj, stb, úgyhogy lehet nem adni előleget, de akkor már oot sem vagyok. Van elég sok korrekt megrendelő, aki csóró az javtsa meg maga! (idegentől kivétel nélkül mindig kérek és adnak is)

NVhIldi 2017.04.29. 15:28:09

@botkutyab: Tök jó, hogy te is elolvastad és köszi a véleményedet. Segítesz kicsit és kiegészítenéd, hogy te mit javasolsz, mire figyeljünk ezeken kívül?

lola31 2017.04.29. 15:57:50

@epidermis: Egyetérthetsz. Attól még hülyeség.

northern lights 2017.04.29. 16:18:31

Általában a módosítás a nem tetsző kapcsoló színével kezdődik, majd a teljes lakás felújításaként fejeződik be... igen közben lezajlott pár a blogger által írt apróbb változtatás is... , mint kivetetem a tartó falat mert kell a nagyobb garázs :P persze mindezt naprakészen facebook ismeretekkel. :) Mert azért tudjuk mit is szeretnénk, csak a színe olyan legyen :P

Az iróniát félretéve, sokszor az ügyfél sem tudja mit is szeretne...

lola31 2017.04.29. 16:44:41

@northern lights: Azért van ez, mert nem terveztetnek meg olyan dolgokat, amiket nem kötelező. Nem kell ítt valami nagyvolumenű kiviteli tervre gondolni, de fel kellene fogadni valakit, aki a megrendelői igényeket szakmai szintre tudja formálni. Tehát ha a háziasszony szeretne egy felülről világított opálüveg álmennyezetet a fürdőszobába, akkor azt valakinek meg kell tudnia mondani a kivitelezőknek, hogy milyen anyagból, milyen méretezéssel, milyen szegélyléccel, milyen magasságba rögzítve, hol legyen rajta szerelőnyílás, legyen e fölötte kiszellőzés stb. Tehát le kell fordítani egy hivatalos megrendelési nyelvre. Azt nem lehet várni a kivitelezőktól, hogy megtervezzenek egy szóbeli megrendelés alapján egy ilyen komplex, sok problémát felvető szerkezetet. Nem is értenek hozzá, nem is az ő dolguk. A lakatos meghegeszti a vázat, valaki leszinterezteti, az üveges beüvegezi, a villanyszerelő felszereli a világítást, valaki fölcsavarozza a helyére stb. De kell egy ember, akinek fejben ezt össze kell tudnia fogni, minden részletét ki kell találnia, és elmondani a kivitelezőknek a részfeladataikat. Nevezhetjük tervezőnek, műszaki vezetőnek akárminek, csak értsen hozzá. Lehet szóban és papíron. Mert az elégtelenül megfogalmazott háziasszonyi szintű megrendelésekből származik a legtöbb kivitelezői hiba. Ezért kellene a tervező, azt viszont nem hajlandók megfizetni. Így a végén mindkét oldal egyformán rosszul jár.

Harry Hole 2017.04.29. 16:54:12

Akkor a másik oldalról is...
A kedves kuncsaft elhozza a hibás plasma televízióját javításra a műhelyembe. Átveszem, munkalapot kap és elmondom, hogy két nap múlva, az általa megadott telefonszámon közlöm vele, hogy mi a hibás, mennyibe kerül majd a művelet . Két nap múlva hívom és mondom, hogy melyik modul hibás és munkadíjjal együtt a végösszeg mennyi lenne és 3 napon belül kész, garanciával. Sokallja és azt mondja, a családi tanács után visszahív. Úgy is lesz, de nem azt mondja, hogy mehet vagy nem kéri a javítást, hanem kéri a hibás panel számát, hogy ő majd sokkal olcsóbban kerít Kínából. Lediktálom, a tévé a ráktárba kerül és várom, hogy a tulaj jelentkezzen. Közel három hét után betoppan kezében a panel, büszkén közli, hogy harmad áron szerezte.
Tévé a raktárból ki, munkaasztalra fel és a tulaj előtt rakom be a kínai paneljét, pedig ő nagyon nem akarja megvárni. A tévé a panellal nem működik. Mondom neki, hogy rossz a panel, amit vásárolt. Nem hiszi és megvádol, hogy nem is az a hibás. Ezért előtte cserélem egy használt, működő és általam próbára, javításra használt panelra, amivel már működik. Tehát a kínai panelja rossz.
Így már elhiszi, de továbbra sem kell neki az első áron a javítás és a használt panelomat megvenné féláron. Nekem az nem eladó és arra garanciát sem tudnák vállalni. Dühösen közli, hogy akkor elviszi egy másik szervizbe. Ehhez joga van, de a munkadíjat, mivel a tévéjével foglalkoztam , a hibát megállapítottam, azt ki kell fizetnie. Ez egyébként a tőlem kapott és általa aláírt munkalapon is szerepel.Még dühösebben közli, hogy ő nekem nem fizet, mert a tévéje nem lett jó és már majd egy hónapja nélkülözni kénytelen azt. Némi vita után a készüléket elviszi és megfenyeget, hogy feljelent minden létező jogi fórumon, mert egy gazember vagyok és megkárosítottam, becsaptam őt.

NVhIldi 2017.04.29. 17:08:19

@Behajtó70: Természetesen nem "simán, alanyi jogon" és nem a végtelenségig gondoltuk, ahogy ezt írtuk is a bekezdésben: "Ezt természetesen kifizeted vagy előre megegyeztek, milyen, mennyi plusz módosítás fér bele. Jó ezt előre megbeszélni, hogy a módosítás ne egy "új kör" legyen...". Mit gondolsz, így jogos? Kérhetek tőled módosítást valamilyen módon, igaz? Azzal én vagyok a következő "új" megrendelőd. Egyértelmű, hogy egyeztetés szükséges és nem mástól elvenni az idődet, ez nem is kérdés.

comad 2017.04.29. 17:20:57

Ezeket te mind betartod? Nyilván egy kempingben laksz, sátorban, ott álmodozol a tökéletes kivitelezőről.

cardiobascuralis 3 2017.04.29. 17:30:52

"Én az irodai gépekben sem szeretem a multifunkcionális, "mindent tud" nyomtató-fax-mosogató típusúakat"
A mosogató mondjuk nem, de mivel a nyomtatás, faxkinyomtatás és fénymásolás (meg a szkennelés) tök ugyanazon az elven alapul, az sík hülye, aki vesz egy nyomtatót, egy faxot, egy szkennert meg egy fénymásolót.

Szóval nem biztos, hogy a tudatlanságot blogban kellene fitogtatni.

cardiobascuralis 3 2017.04.29. 17:32:27

@átlátó:
Most akkor asztalos kellett neked vagy ács?
Mert kurvára nem mindegy.

egysmás 2017.04.29. 17:38:48

@Jankove: ha nem UTP-vel, a nem használt egyik csavart érpárra akarja valaki bekötni a lámpát, nem valószínű, hogy talál olyan szerelési anyagot, amivel elektromos tüzet tud úgy okozni, hogy az előtte napokig működött.
Persze, lehet villanyszerelőt hívni, hogy rakja be a spotot és kösse be a kapcsolót.
Sőt, ha valakinek úgy jobb a lelkének, annak kell is a specialista, de azért hülyeségeket nem kéne híresztelni.

egysmás 2017.04.29. 18:18:08

Egyébként, a legnagyobb hiba, amit szinte minden megrendelő el szokott követni, a költözés, lakásfelújítás során az az, hogy az IT szolgáltatóval nem a kivitelezés közben -még a glettelés előtt köt szerzést, hanem a festés után.
Aztán megy a csavarhúzós ember, a bazinagy fúrójával, takkerjával, és berángat negyven méter kábelt, mert amikor _valaki_ megtervezte a rendszert, az a _valaki_ kihagyta a külvilággal összekötő csövet, meg azokat a csöveket is, amik egymással kötik össze a szobákat.
Aztán, amikor összeszögelte a házat, szétfúrta az ajtótokokat meg néhány helyen a falat, kiderül, hogy ott, ahova az aktív eszközt kéne tenni, oda nem tervezett elég konnektort _valaki_, úgyhogy lehet elővenni az elosztót.

És mindezt azért, hogy megspóroljon egy hónapnyi előfizetői díjat.

Jack__Bauer 2017.04.29. 19:12:49

@Harry Hole: akkor vevo oldalrol (majdnem) ugyanez - plazmatevem kattano hang kisereteben nem kapcsolt be. Rakerestem a hibajelensegre, kiderult, hogy sajnos tipushiba, a paneljeben elszallt egy kondi. Ez altalaban 2-3 ev utan kovetkezik be, nekem kb 5 evig huzta. Youtube-on videok a javitasrol lepesrol-lepesre, ebay-en javitocsomag 10 USD-ert... Van nemi muszaki erzekem, de ennek talan inkabb nem allok neki. Kikaptam a panelt (megiscsak konnyebb, mint a 60 kgos plazmateve), es elvittem a markaszervizbe, hogy meg tudjak-e javitani. En naiv. Markaszerviz kozolte, hogy ok csak az egesz panelt tudjak cserelni, 40 ezerert. Az szuper, mert a tv mukodokepesen er 50-et... talan. Masreszt az uj panelt becsavarozni nem nagy kaland, az nekem is megy.
Vegul prohardveren talaltam egy hozzaerto szerelot, aki eljott, megnezte, megallapitotta, hogy valoban az a kondi szallt el, amelyikre en is gyanakodtam a forumozasok alapjan, kicserelte, es a forrasztasokat is "felujitotta" rajta, mert allitolag innen indul az egesz tipushiba... 12 ezerbe kerult, egy eve hibatlanul mukodik.

Frankofil 2017.04.29. 21:22:08

@NVhIldi: "Kérhetek tőled módosítást valamilyen módon, igaz? Azzal én vagyok a következő "új" megrendelőd."
A már meglévő megrendelői sorban a következő.Érthető a különbség?
Egy módosítás bizony LEGTÖBB esetben új kört jelent,új árajánlattal,kivitelezési időponttal.
Természetesen illik az elején kérdezni-tisztázni,a jó szakember ezt magától is szóba hozza,de a posztban leírt megfogalmazás így nem helytálló,félrevezeti a megrendelőket,illene átfogalmazni.
Saját területemnél maradva (asztalos) a külön vastagon szedett 30% előleg pedig ismét nem valós,nem hinném hogy pl.egy egyedi konyhabútort jellemző lenne hogy ekkora előleggel mások is elvállalnának.
A poszt többi részében is rengeteg a pontatlanság,helytelen általánosítás,de már más hozzászólók is megemlítették.
Kár érte mert a cím többet ígér,a megrendelői és kivitelezői morált is javíthatná egy valós szedet.

2017.04.29. 22:13:08

@egysmás: „nem valószínű, hogy talál olyan szerelési anyagot, amivel elektromos tüzet tud úgy okozni, hogy az előtte napokig működött”

Ha ezt komolyan gondolod, akkor ezt gondold át mégegyszer. Az elektromos hibából adódó tüzek általában mindig úgy kezdődnek, hogy előtte minden rendben volt. Aztán egyszercsak valahol valami történt. Egy alulméretezett kábel nem bírta tovább a terhelést, egy nem megfelelő minőségű kötés terhelésnél hevülni kezdett, egy nem megfelelő védettségű villamos szerelvényt raktak nem megfelelő helyre, a padlástérben védtelenül húzott vezetéket megkostólta az egér, az aluminium és réz összeeresztések egy idő után megeszik egymást, ha nem használtak speciális pasztát előtte, terhelésnél garantáltan szikrázni fog, de konrétan a lámpatestek felszerelhetőségéről is órákat lehetne beszélni: pl; az emberek többsége tetőtérbe (fa, lambéra) simán feltesz bármilyen lámpatestet ami épp a kezébe akad, pedig ide csak olyat lehetne használni amin rajta van a háromszögű „F” szimbólum, ami gyúlékony felületre való felszerelést lehetővé teszi. Napestig sorolhatnám, hogy a legegyszerűbb műveleteknél milyen banánhéjakon lehet elcsúszni, és innentől kezdve a lakástűzig minden nap ajándék. De tudom, halandó embernek elég annyit tudni, hogy a kéket a kékkel kötjük a feketét a feketével, erre az egyszerű műveletre meg minek villanyász.

2017.04.29. 22:23:52

@lola31: Jaja, és sajnos egyre több készüléknél dobják ki a mechankus kapcsolót, helyette csillivilli készülékek hada marad standby módban felügyelet nélkül. Pont a minap beszélgettünk ismerősi körben, feltűnően sokat hallani arról, hogy mostanában mennyi családiház ég porig...

átlátó 2017.04.29. 22:33:32

@cardiobascuralis 3: Miattad még egyszer, hogy ne kelljen visszaolvasnod...ács kellett de asztalossal oldottam meg. Esetleg mégis olvassad el még egyszer és értelmezzed. :) Kurvára nem mindegy, hogyan értelmezed. :)

átlátó 2017.04.29. 22:55:23

@lola31: Jól van "mester". Azok után, hogy szitás dübelezést írtam, te úgy gondoltad, hogy a "gerendát" ragasztottam a falra...Istenem "mester" kérlek taníts még.
Hogy értsed "mester"...falba likak fúrása... a likakba a szita berakása, én előtte azért kifújom a port is...aztán a ragasztóanyag benyomása, ( kettő komponens, a szárba önkeverő) igen gyorsan köt, szóval gondosan előkészíteni, ha egyedül csinálod. Én egyedül csináltam...miután a ragasztó bent van, az előzőleg méretre vágott menetes szára benyom...24 óra múlva csak az atom...
Ehun e "mester", máskor is szívesen, de előtte gondold át, mielőtt legyinteni kezdesz, mert így most a levegőt csapkodtad csak...még valami...a méretezéshez is van némi közöm, ha már szél és hóteher, meg extrém esetek...erre szoktam még egy biztonsági hányadot dobni "mester", - nyírásra , csavarásra, meg baszásra is.
Ehun e a ragasztás...istenem...szépen írom, hogy szitás dübel, aztán azt hiszed, hogy a gerendát ragasztom a falra...előre szólok...a gerendát átfúrtam, mielőtt a beragasztott szárakra fölraktuk, - itt a gerenda furatainak a pontosságról ne kezdjél el tanítani, mert már így is eleget röhögtem.
Szóval tanulj, sose késő.
www.youtube.com/watch?v=bn_DmlbHH3Q

2017.04.29. 23:06:32

@cardiobascuralis 3: "az sík hülye, aki vesz egy nyomtatót, egy faxot, egy szkennert meg egy fénymásolót."

Akinek ipari teljesítményű nyomtató kell, ill. nincs ideje 10 percet várni, amíg egy A4-es papír beszkennelelődik, annak nem biztos, hogy az általános irodai felhasználásra szánt multikészülék kielégítí az igényeit.

2017.04.29. 23:19:04

A lényeg, hogy a vállalkozónak mindig tartozzak egy kicsivel menet közben ...
Akkor nem lép le, szinte soha és végig viszi a melót.

HA sikerül úgy alkudniuk, hogy az elvégzett melóhoz képest túl vannak fizetve, akkor
sajnos tipikusan elkurvulnak és lelépnek, de legalábbis lelassulnak, más munkákat beszúrnak.

Ezért nálam megrendelőként

- munkadíjra nincs előleg!
- sőt mindig hátralékban vagyok a végéig
- igyekszem a nagyobb melókat 3-5 részre szakaszolni
és szakaszok végén átadás-átvétel >> részfizetés, de csak némi mínuszig

Anyagra sincs előleg!
DE!!! amikor hozta az anyagról a "számlát", azt azonnal kifizetem.
(a jelentősebb mennyiségű "kimaradt" anyag árát a végelszámoláskor levonom,
vagy elviheti, nekem ne vásároljon a káromra fölöslegesen sok anyagot!
úgyis tipikusan "hitelbe" hozza el a boltból és vissza is tudja váltani)

Akinek ez nem tetszik ...mehet tovább.
A normálisak számára ez így OKÉ!, hisz van tőkéjük/hitelük.

----

Külön érdemes figyelni az árajánlatban az árak elosztására!!!

A rafkósabbak és a sunyik úgy áraznak, hogy
- a kezdeti munkák túl árazottak
- a befejezők pedig alul árazottak

Így az elején pénzügyi pluszra tesznek szert a már valóban elvégzett részhez képest!
Ami számukra gazdaságossá teszi a lelépést a közepe körül-után...

----

Sajnos a megrendelők közt is sok a sunyi-tetű alak :-(
Vállalkozóként pedig rájuk kell figyelni... mert trükköznek.

----

Jobb lenne, ha mindkét fél becsületesen játszana...

- a pénzért >> tisztességes munkát adna a vállalkozó
ÉS
- a jól elvégzett munkát, szó nélkül kifizetné a megrendelő

Van ilyen páros is, csak elég ritka egyelőre (-:

medium size devil 2017.04.30. 04:24:30

Olyan szintu szakiparos hiany van az epito/szerelo szakmakban, hogy az toronymagasan felulirja az osszes (amugy jogos) mas szempontot amit a rozsaszin babaszobaban abrandozo blogger felsorolt. Kikuldtem kb. 10 ajanlatkerest egyszeru asztalosmunkara, kromozasra, valaszra se meltattak.

lola31 2017.04.30. 04:35:54

@átlátó: Nem gondolok semmit. Nekem ez a foglalkozásom, amiben kioktatsz. Teveztem és kiviteleztem is ilyeneket és ennél sokkal komolyabbakat is szép számmal. A BME-n tanultam statikát, az életben pedig azt, hogy mit lehet és mit érdemes. Az ácsok se véletlenül vitatkoztak veled. Dehát te mindenkinél okosabb vagy. Ezen nem tudunk segíteni.

lola31 2017.04.30. 04:42:11

@Jankove: multifunkcionális gépeket elsősorban otthoni használatra érdemes venni. Nagyteljesítményű irodai használatra pedig specializált berendezéseket, úgy ahogy írtad.

lola31 2017.04.30. 04:50:17

@tamarisk: Szó sincs arról, hogy a vállalkozó hitelbe hozna el bármit is a boltból. Képzeld el azt az üzletet, ahova rendszeresen járnak iparosok, mondjuk egy festék boltot. Szerinted mekkora kintlévősége lenne az üzletnek, ha a vevőknek hitelezne? És hogy készletezne? Kiállítja a számlát, rögtön Áfakötelezettsége van, de pénzt nem kap, csak majd valamikor? És egyáltalán, hogy érné el, hogy a vállakozó később visszajöjjön és fizessen? Két nap alatt tönkremenne a bolt. Arról nem beszélve, hogy már régóta mindent mindenhol kp.-re adnak. Ez csak egy idealista elképzelés amit írtál.

Beer Monster 2017.04.30. 09:12:02

A világítás és a villanyszerelés az ugyancsak két külön szakma lesz. Ha a szerző netán villanyszerelőt hív a világítástechnikához, akkor csak adott a szarnak egy pofont a cikk megírásával :)

Épp itt volt pár napja, hogy mennyire elbaszta valaki az új háza tervezésénél már az ablakokkal a világítást: elsoepitkezo.blog.hu/2017/04/19/hazterv_elso_elkepzelestol_a_valosagig
Végülis az építész sem világítástechnikus.

Hörömpő cirkusz világszám 2017.04.30. 09:27:10

@Behajtó70: Na látod, ezért nem dolgoztatok veled. Egy fityfasz húszezres javításhoz nem fogok tizenezer előleget adni anyagra, mert soha többet nem látlak. Megjártam a redőnyössel, aztán az ajtóssal, kösz, több szakinak nem finanszírozom az életszínvonalát. Ha nincs tízezred anyagra, csinálj valami mást.

Érdekes, eddig minden elromlott eszközt meg tudtam javíttatni úgy a lakásomban, hogy a szaki nem kapott előleget.

A nagyobb munkáknál meg szépen beszoptam: a redőnyös százezer előleggel lépett le, azóta sincs redőnyöm. Az ajtócserénél csak ötvenezret buktam, azt a faszit sem láttam soha többet. A parkettást kifizettük a szegélyléc lerakása előtt, érdekes módon onnantól kezdve sem telefonon, sem személyesen nem lehetett elérni, végül mi raktuk fel a szegélyléceket a férjemmel.

Egyedül a lakásfelújító vállalkozó volt korrekt és normális, de ez öt évvel ezelőtti történet: költségvetés, szerződés, fizetési ütemezés, számla, garancia, minden stimmelt. Három év garanciát vállalt a munkáért és a második évben jelentkezett hibát vita és veszekedés nélkül javították ki.

egysmás 2017.04.30. 09:31:25

@Jankove: A gardróbba, a lámpáról beszélek. Azt, boltban kapható anyagokkal megépítve nehéz alul méretezni.
Nem a lágyindított negyven kilowattos motorról.

Amúgy, ha a kábel kezd el túlmelegedni, és lejön róla a szigetelés, akkor lekapcsol a phi-relé.
Az elektromos tüzek az eszközben keletkeznek, nem a kábelben, mert a kábelben nincs elég éghető anyag, ellenben az eszközzel, aminek nem mindig önoltó a burkolata.

@lola31: Én, havonta egyszer fizetek a boltban, és hordom az anyagot, szállítóra.
Ez mindenkinek jobb, egyszerűbb.

csőcsere 2017.04.30. 09:33:41

@egysmás: "Egyébként, a legnagyobb hiba, amit szinte minden megrendelő el szokott követni, a költözés, lakásfelújítás során az az, hogy az IT szolgáltatóval nem a kivitelezés közben -még a glettelés előtt köt szerzést, hanem a festés után."

Majdnem nálunk is ez történt. 20 millás felújítás. Minőségi szakemberek. Statikus. Lakberendező. 2 millióba kerülő villanyszerelés. Amit akarsz. Senki sem hívta fel erre a figyelmemet.

Nekem, laikus nőnek jutott eszembe, teljesen véletlenül, festés előtt, hogy álljon meg a fáklyás menet! És a zinternet hogyan is lesz? Mákom volt. Időben jutott eszembe. Sőt, mákom volt, hogy egyáltalán nekem eszembe jutott.

Egyébként kiváló lett a felújítás.

átlátó 2017.04.30. 10:36:32

@lola31: Figyelj "mester". Látszik itt, hogy oktatsz te. Már említettem, hogy olvass vissza... 6, azaz hat darab hozzád hasonló nagymenő járt nálam, egy se jelent meg...a végén egy asztalossal csináltam meg, - már azt is tudod miért. Továbbá volt ez az áprilisi szelecske itt az Alpok alján kettő hete, a szerkezet úgy áll, mint a kormányban a háborús uszítás.
és akkor a lényeg. Akkor most lehet a falba ragasztott menetes szárra szelement rakni, vagy nem lehet? Ugyanis e tárgyban kezdtél el izgulni "mester". Tehát egy egyszerű igen, vagy nem, ne a szart gyurmázzad, hogy téged én oktatlak. Oktat téged az élet eleget. Azért küldtem a linket is, hogy ne én oktassalak.
Kezdjük elölről...azt írtad, hogy nem lehet ragasztani. Lehet. Rosszul értelmezted, szépen megírtam, hogy nem a faanyag lett a falra ragasztva , hanem a menetes szárra lett rátéve, ami ragasztott szitás fischer dübel eljárással, vagyis "kémiai" úton lett rögzítve... erre elkezdesz duzzogni, ahogyan a "mesterek" szoktak. Unlak.
Élj azzal a tudattal, hogy ma hozza Séből a fűrészes a széldeszkát, amivel körbe zárom. és mielőtt tanácsot adsz, megelőzlek . Mivel meglevő épület oldala adja az egyiket, csak kettőt kell zárnom és így három oldal lesz bezárva. Egy ugyanis a bejárat. Ez olyan 4 méter széles, jó lesz ez így? Ha bedeszkáznám ezt az oldalt is, - akkor viszont kapnék egy zárt teret. Az eszed megvan hozzá.
Félek közben elfelejtetted. a kérdést Akkor most lehet meglevő falba kémiai kötéssel rögzített csavarokra szerelni, vagy nem lehet te Győzike? Ugyanis ezt kezdted el fájlalni.

Beer Monster 2017.04.30. 10:42:20

@Jankove: " feltűnően sokat hallani arról, hogy mostanában mennyi családiház ég porig"

Most terjedtek el a kínai LED-ek. Valószínűleg nem véletlen az összefüggés.

lola31 2017.04.30. 10:51:30

@Beer Monster: Nagyon rossz tervek. Szerintem nem építész csinálta, hanem házilagos gyártmány. Ha megépítik bármelyiket akkor sokkos lesz a valósággal szembesülni.

padlogaz 2017.04.30. 10:54:10

poszter, végeztél mostanában lakásfelújítás, építkezést?
olyan munkaerőhiány van, hogy örülök, ha szóbaállnak velem a mesterek.

ha elkezdeném végigkérdezni tőlük a listádat (ami egyébként teljesen jogos, csak sajnos mostanában nem időszerű), a felénél hagynának faképnél.

kőműves, víz- és gázszerelő vonatkozásában budapest zöldövezeti lakás felújításánál az elmúlt egy évben 10 megkérdezett - mások által ajánlott - mesterből: 3 soha nem hívott vissza, nem lehetett elérni őket; 2 kijött, felmérte, megbeszélte a munkát, de soha (többszöri hívásomra sem) nem küldte el az árajánlatot; 2 egyszerűen nem bukkant fel a megbeszélt időben, hogy a megrendelt munkát elvégezze (mint kiderült, elfelejtették, simán bevállaltak közben más munkát), 1 aránytalanul drága árat adott, 2 korrekt árat adott, de közben ismerősömnél is elkezdtek dolgozni, és ott olyan figyemetlenül és hibásan dolgoztak (mint kiderült azért, mert annyi munkát vállalnak be párhuzamosan, hogy egyszerűen nem jut elég idejük a megbízható munkára), hogy mondtam, hogy hozzám már ne is jöjjenek.

jelenleg itt tartok, az eddigi árajánlatok alapján kb. 3-4 millió forintot fogok elkölteni erre a két területre, de csak akkor, ha tényleg megbízható szakikat találok. eddig nem sikerült :-((

lola31 2017.04.30. 10:57:43

@egysmás: Vannak még ilyen kapcsolatok is, de egyre ritkább. Nyilván sokéves bizalmi háttér kell hozzá. Egyébiránt egy ilyen kapcsolatot könnyebb kialakítani egy építőanyagteleppel, fateleppel, betonüzemmel. stb. mint például egy villanyszerelési bolttal vagy festékbolttal.

lola31 2017.04.30. 11:05:48

@csőcsere: A statikusnak vagy a lakberendezőnek semmi köze a felújítás egészének a megtervezéséhez. Nem látok a felsorolásban vagy egy építész tervezőt vagy legalább egy megfelelő műszaki vezetőt akin számon lehetne kérni ha valami hiányzik a végén. Így csak magatokon kérhetitek számon. Nem lehettek azon megsértődve, hogy senkinek sem jutott eszébe az internet és egyebek-mondjuk riasztó, klíma, kábeltévé, hangszórózsinórok, központi porszívó vagy bárni hasonló-ha nem bíztatok meg senkit az egész egy kézben tartásával.

egysmás 2017.04.30. 11:20:42

@lola31: hidd el, hogy már egy félkomoly szakinak is van legalább százezres havi hitelkerete legalább egy boltban.

Festékbolttal nincs kapcsolatom, villanyszerelési boltnál meg a második-harmadik hónap végén felajánlották a keretet.

Ebben a miliőben, ebben a szakmányban ez így működik.

lola31 2017.04.30. 11:23:30

@átlátó: Nem tanácsra van szükséged hanem orvosi kezelésre és egy kis jómodorra. Ami az építményedet illeti, a statikai kérdéskör nem ott zárul, hogy a dűbelek ragasztása elég erős e. Ez a szerkezet többféleképpen is tönkremehet úgy, hogy esetleg a dűbelek közvetlen ragasztási környezete nem sérül. Nem fogok ideírni a kérdésről egy disszertációt mert annyira pofátlan és ostoba vagy hogy nem érdemelsz segítséget. Láthatóan amúgy sem igényled. Idejössz mint zongorahangoló, és elmagyarázod a kőművesnek hogy kell falazni, a szakácsnak pedig azt, hogy mit tegyen a paprikáscsirkébe. Edd meg magad amit főztél magadnak.

egysmás 2017.04.30. 11:28:32

@lola31: ha a tervezőnek nem rágod külön a szájába, hogy minden szobába kell, hogy legyen IT csatlakozási lehetőség, akkor nem fogja betervezni.
Az is csoda, ha egyáltalán valahova betervez valamit.
Az pedig külön harc, hogy riasztó, kamera, nas, a spájzba is RJ45-ös dugalj, a riasztónak nem elég egy konnektor, az optikát pedig egyben kell behúzni, általában utólag, a koax aljzatok nem visszirányosak, úgyhogy meg se kell venni, stb.
Ezek a dolgok általában nem mennek.

egysmás 2017.04.30. 11:31:27

@lola31: liftek vezetősineit, mobiltornyok létráit is hasonló technikával ragasztják.

lola31 2017.04.30. 11:37:38

@egysmás: Nem így van. Miért ajánlana fel egy üzlet havi százezer ft hitelkeretet? Amelyik iparos nem tud kifizetni 30-40 ezer ft anyagot, az hónap végén sem fog fizetni. És ha nyolcvan vállakozó jár egy üzletbe, akkor nyolcvan embert hivogatnak telefonon hogy ugyan hozza már be a pénzt? Nyolcvan ember után fognak szaladgálni?
És nem csak hogy odaadja ingyen a raktárkészletét hitelbe, hanem az ebből adódó 8 millió ft-nyi kiadott számla Áfa tartalmát is befizeti saját zsebből? Ne viccelj már. Elvétve lehet persze olyan a kapcsolat, hogy esetleg egy régi kuncsftnak adnak anyagot. De az, hogy két hónapja jársz egy üzletbe és felajánlanak neked hitelbe vásárlást egyszerűen nem igaz. Vagy ha igaz, akkor valami egyéb is van a háttérben.

egysmás 2017.04.30. 11:45:19

@lola31: szállítólevéllel adja ki az anyagot, ami szigorú számadású papír, a számlát a végén adja ki, akkor lesz fizetési kötelezettség.

Ha hetente két konnektort veszel, akkor persze nem kapsz hitelt soha.

lola31 2017.04.30. 11:47:26

@egysmás: Milyen tervezőről beszélünk? Mert ha komoly felhasználó igényekről van szó, akkor szakirányú terveztetést kell csináltatni. Ne várd az építésztervezőtől, hogy egy engedélyezési dokumentációban megtervezze a szakmáján amúgy is kívüleső dolgokat ingyen.

egysmás 2017.04.30. 11:51:55

@lola31: arról beszélek, hogy valaki épít egy házat\felújíttat egy lakást, akkor ezek a dolgok rendszeresen kimaradnak, mert a tervezőknél általában ott megáll a tudomány, hogy víz-gáz-villany-szennyvíz.
A többi dolog mintha nem is létezne.

egysmás 2017.04.30. 11:53:50

@lola31: a falban lévő tartalék csövekről meg ne is beszéljünk.

lola31 2017.04.30. 11:58:06

@egysmás: Havi százezerre sem. Mert ez az összeg pont a legrosszabb méret. Haszna és értelme semmi sincs, viszont ezer problémát felvet. Ezeket valamilyen könyvben olvasod? Mert a valóság más. Tetszel ott valakinek az üzletben, azután néha adnak neked ezt azt mikor látják hogy nem tudsz kifizetni húszezer ft-ot, mert aranyos fiú vagy és megsajnálnak. De az nincs, hogy ezt egy bolt üzletszerűen csinálja vállakozók tucatjaival. Mert nem is lehet ezt csinálni.

lola31 2017.04.30. 12:05:38

@egysmás: Ha szakirányú tervezőt bízol meg, akor nem fog kimaradni. Másokon viszont hiába kéred számon, nem a feladatuk.

lola31 2017.04.30. 12:09:25

@egysmás: Sokmindent ragasztanak. De ez nem érv arra, hogy a jelen esetben így kelljen csinálni.

egysmás 2017.04.30. 12:20:37

@lola31: hagyjuk már ezt a szakirányú tervezőt!
A HÁZAT akarja az ember megterveztetni.
Elmegy a tervezőhöz, hogy tervezzen neki egy HÁZAT, amit használni lehet, kényelmes.
A tervező meg tervez valami olyat, ami negyven éve volt kényelmes.
Mert a tervezőnek egyedül nincs annyi esze, képzettsége és műveltsége, hogy ezeket a ma már triviális dolgokat beletervezze az épületbe.

lola31 2017.04.30. 13:38:00

@egysmás: Inkább amegrendelőnek nincs annyi esze, hogy megértse, hogy a részeket külön meg kell terveztetnie specialistákkal. Mikor orvoshoz mész, akkor nem kérdés, hogy elfogadod ezt a specializációt. Tudod hogy van fogorvos, belgyógyász, szemész vagy urológus. Ott nem jut eszedbe számon kérni az aranyered állapotát a szemészen. Itt se tedd.

egysmás 2017.04.30. 14:19:57

@lola31: A háziorvos elküld a specialistához, ha nem tudja megoldani a bajodat.

Te házat terveztetsz a háztervezővel.
Ha neki nem megy, mert nem ért hozzá, küldjön el a specialistához.

Amúgy, milyen specialista kell ahhoz, hogy egy LAKÓHÁZ IT rendszerét megtervezze?
Azt a rendszert, amit a csavarhúzós ember (jellemzően pék, cukrász szakmával, esetleg gimnáziumi érettségivel rendelkező), a bekapcsolás során épít ki, fejből?

2017.04.30. 14:31:16

@lola31:

Fogalmad nincs az életről...

Bizony a komolyabb vállalkozók
- elviszik szállítólevélre az anyagot
ÉS
- még 10-20% kedvezményt is kapnak

Aztán beépítik/felhasználják, amennyi valóban kell.
A (bontatlan) maradékot visszaviszik, ha nem tömegárú,

És végül a tényleges fogyást végül kifizetik!

Hidd el az üzlet örömmel hitelez a stabil jó vevő vállalkozónak :-)
Arra a párhétre... amíg elszámol.

---

Szóval, tájékozódj, nőjj fel... a való világhoz.

Az a vállalkozó akinek a bolt/nagyker NEM ad hitelt
- vagy MEGBÍZHATATLAN
- vagy nagyonkezdő/túlkikicsi

Ezek kérned tőled előleget az anyagra is!

A nagyonkezdő/túlkicsi még csak-csak elmegy, de a megbízhatatlan az szívás.

Avagy akinek anyagra sincs hitele/tőkéje annak érdemes alaposan utána nézni-járni.

Aki 10%-nál több munkadíj előleget akar, annak meg pláne!

Ez a való világ.

őlget

2017.04.30. 14:39:32

@lola31:

Ritka hülye vagy a valósághoz kicsim...

Nem tűnt fel a nagy eszednek, hogy sorra cáfolnak meg!

Nyisd ki az elefántcsont torony beli irodád ablakát és nézz ki a VALÓ VILÁGRA!!!
Mert láthatóan fogalmad sincs róla.

Valami seggnövelő, agyzabáló állami/nonprofit intézmény irodistája lehetsz ennyire kevés gyakorlati ismerettel... ébredj!

2017.04.30. 14:41:45

@lola31:

Pafff! te tényleg ennyire totál hülye vagy az élethez-valósághoz, kicsim?
Vagy nem vagy még 10-12 éves sem... és írkálsz ide baromságokat, szórakozásból.

átlátó 2017.04.30. 14:48:30

@lola31: Elkezdtél személyeskedni fiam, ahogyan a nagymenő "mesterek" szoktak akkor, amikor nem tudnak egy egyszerű választ adni arra, hogy akkor lehet e ragasztott menetes szárra a falra csavarozni szelement avagy nem lehet? Ez volt a a vitánk eredeti sarokpontja és nem az, hogy milyen a modorom te faszkalap...és a anyádat, meg a faszodat szopkodja, őket küldözgessed orvoshoz, - na most duzzogjál te kontár. Ahelyett, hogy azt mondtad volna: benéztem amit írtál és lehet a falba ragasztott menetes szárra talpszelement csavarkötéssel szerelni. Innentől ne engem próbálj meg leoltani, hanem komoly felkészültséggel bíró valóban olyan szakembereket, akik ezt a "módszert" jól művelik. A modorom pedig mindig ilyen egy túl magabiztos kontárral szemben. Ettől még a vályog jó építőanyag, de ott megragadtál mesterek "mestere". Nem a kedvedet akartam elvenni az okoskodástól, hanem arra világítottam rá, hogy hiányosak az ismereteid. Osztod itt az eszet mindenkinek, pedig egy egyszerű kérdésre sem tudtál válaszolni.
Lehet-e falba ragasztott menetes szárra szerelni, vagy nem? Kerülted a választ mint egy olyan kontár, aki erről még nem is hallott. Ezért a modorommal lett most már bajod. Ugyan menj már a picsába. Ez a modorom ilyen "nagymenő" kontárokkal.

2017.04.30. 14:48:54

@lola31:

Hülye....

A terveződ az aki szükség szerint bevonja a további SZAK tervezőket!
- geologust
- statikust
- villamos tervezőt
- IT terezőt
- gépész tervezőt
- belső építészt
- designert/belső építészt
- kert/tájépítészt
-stb.

A terveződ az, aki felméri az igényeid és bevonja a szakági tervezőket.
Összefogja őket és ÜGYEL RÁ, hogy a különböző szakági tervek ÖSSZHANGBAN legyenek.
Rávezeti őket a RÉSZLETES kiviteli tervekre...

Igen, ez
- jó tervezőt kíván
- és drága (ház esetén akár 5-10% is lehet tervek költsége)

De, megéri...mert nem kúrják el a házad és millióid az önjelölt szakik az ötleteikkel.
Hisz mindenre van átgondolt, összefüggő és részletes terv!

2017.04.30. 14:52:58

@egysmás:

Az ilyen ház végül szar is lesz >>.tipikusan.
Drága, ötletszerű, elkúrt, dehát Így szoktuk megoldásokkal...

A jó-részletes terv aranyat ér és milliókat spórol :-)
Több milliót, mint amibe kerül...

Egy 30 milliós háznál plusz 1 millió tervköltség 4-5 milliót spórol és JOBB házad lesz!
Ha normális és összehangolt kiviteli+szakági tervek készülnek.

Beer Monster 2017.04.30. 15:21:25

Szóljatok, ha mi itt zavarunk.

Beer Monster 2017.04.30. 15:25:28

Van az iparosok között valóban egy réteg, aki aranyomnak meg drágámnak szólítja egymást?
Szakember témában néztem ide, de zavarba hozott a homokos macsók cicaharca.
Én érzem magam kellemetlenül.

egysmás 2017.04.30. 15:27:20

@tamarisk: én tudom, ezt magyarázom.
Hogy hót apróságokon, bagatell dolgokon csúszik el a kivitelezés és lesz gányolt, utólagosolan toldozott-foltozott a kégli.
Hogy jön a dolgok internete, pár év múlva a mikrosütő, teaforraló, meg az análvibrátor is a netre lesz kötve, a wifit lefogja majd a rengeteg aktív eszköz interferenciája és a most felhúzott, frissen szerelvényezett házakat, lakásokat lehet szétgányolni, a szegélylécre szögelt utp-vel, meg az átfúrt ajtótokokkal, mert a tervezőnek nincs annyi esze, hogy legalább egy üres csövet tervezzen a falba.

2017.04.30. 16:12:02

@egysmás: "Amúgy, ha a kábel kezd el túlmelegedni, és lejön róla a szigetelés, akkor lekapcsol a phi-relé."

A fí relét abszolút nem érdekli a kábel hőmérséklete, ráadásul a magyar háztartások többségében még mindig opcionális kiegészítő ez az egyébként nem túl drága, és hasznos készülék -sajnos-. Bár nem dolgozom benne, de van néhány keményfedeles papírkám villamos / erősáram témakörben, ha érdekel szívesen elmagyarázom mire jó pontosan a fí relé, és hogyan működik. Amire te gondoltál szzvsz az a kismegszakító, ez zárlat és túláram ellen véd, de az emberi hülyeséget ez sem tudja kivédeni. Ha C16A kisautomatával védenek egy olyan áramkört, amit 1,5mm2 aluvezetékkel szereltek, és csutkára ki is hajtanak, akkor ez a berendezés még akkor sem fog leoldani, amikor az épület már egy füstölgő romhalmaz.

"Az elektromos tüzek az eszközben keletkeznek, nem a kábelben, mert a kábelben nincs elég éghető anyag"

Fogalmazzunk úgy, hogy az elektromos tüzeket okozhatja hibás berendezés éppúgy, ahogy a villamos hálózat hibája. A kábelekben/szerelvényekben pedig van éghető anyag, mégpedig maga a szigetelés, burkolat. Ez pedig hő (túlterhelés) hatására olvad, ég. Jellemzően akkor, amikor nagy teljesítményű berendezést, vagy berendezéseket üzemeltetsz alulméretezett vezetékekkel. Ekkor a kábel, szerelvény túlmelegszik, megolvad, zárlat, tűz lehet. Még jellemzőbb a nem megfelelő, kontár módon kivitelezett villamos kötés, ahol terhelésnél áthúzás (szikrázás) alakul ki. A gyakorlatban ez a villamos szerelvényeknél (konnektorok, sorkapcsok, kismegszakítók, elosztódobozok, kapcsolók stb) jelentkezik, ahol a kötéseket időközönként ellenőrizni kell. Ezek a berendezések szinte biztosan műanyag felhasználásával készültek, ami nagyon szépen lángra bír kapni. Ha egy faszekrény mögött, vagy -hogy a példádat nézzük- fa gardróbban- lévő szerelvény túlhevül, és lángrakap, tíz perc múlva már kereshetsz albérletet.

2017.04.30. 16:38:19

@egysmás: "Amúgy, milyen specialista kell ahhoz, hogy egy LAKÓHÁZ IT rendszerét megtervezze?
Azt a rendszert, amit a csavarhúzós ember (jellemzően pék, cukrász szakmával, esetleg gimnáziumi érettségivel rendelkező), a bekapcsolás során épít ki, fejből?"

Attól hogy valaki látott már routert, tudja mire való a cross link patch kábel, és a szomszédok szerint hatalmas számítógépguru, azért még ne nevezzük IT szakembernek. Egyébként én pont most vagyok benne, hogy a nemrég vásárolt házamat IT ügyileg gatyába rázzam. Nincsenek nagy igényeim, nem akarok okosházat, és egyéb trendi faszságokat se, csak az alap, (riasztó, kamera, stb) mégis egyfolytában kurvaanyázok mekkora meló utólago szétvésni az épületet, áttörni a födémet, szétfúrni a falat egykét nyomorék kábel miatt, amire építéskor még nem gondoltak. Azért ne feledjük a 21. században élünk, mostmár nem elég 2db százas izzóra kihúzni (átlósan) a vezetéket, oszt jónapot. Én nem bánom, ha olyan csinálja ezeket, akinek van benne tapasztalata, és előrelátóan gondolkodik.

egysmás 2017.04.30. 17:07:46

@Jankove: ha leolvad a kábelről a szigetelés, a firelé mindenképp kiold.
A kismegszakító meg szarik arra, hogy összeér a föld meg a nulla, vagy ha a föld felé megyen az áram.
Mivel valahol össze fog érni, hiszen leolvad.
Az elektromos kábelek szigetelése nehezen ég, általában önoltó műanyagból van
Ezért is kell a cigusoknak külön tüzelniük, autógumit tenni a tűzre, ha le akarják égetni a kábelről a szigetelést.

Az elektromos tüzek jellemzôen nem a kábeltől indulnak, hanem egy készüléktől. :)

egysmás 2017.04.30. 17:14:08

@Jankove: hol van olyan?

Te sem csinálod meg a saját lakásodban most, hogy amúgy is szétásod, hogy a konnektorjaid mellé odavezess egy csövet arról a helyről, ahova egy routert, switchet, vagy spittert tudsz majd tenni, ha igényed lesz rá.
Most megkapnád a dobozokat harminc forintért, a 16-os cső méterét hasonló lóvéért, egy órával többet kéne vésned, meg másféllel többet glettelned, és kész lenne.
Ha tíz év múlva a prosztataszabályzódnak netkapcsolat kell, nem kell szögelni, csak behúzod a kábelt és kész.
Enni nem kér, olcsó, stb.

lola31 2017.04.30. 18:05:48

@átlátó:
Hiába tombolsz itt, akkor sem vagyok köteles statikai szakvéleményt adni a bizonytalan építményedhez. Kellett volna hívnod egy statikust előtte, azután olyan rögzítéssel megcsinálni ami a szakvéleményben van, és nem utólag magyarázni. A statikus nyilván megvizsgálta volna, hogy milyen falról beszélünk egyáltalán? Van e koszorú, és alá fölé esetleg bele szeretnéd rögzíteni? Van e fölötte ablaknyílás? Mi az uralkodó szélirány? Milyen dőlésszögű a tető? Milyen burkolat kerül majd rá? És így tovább.
Azután ugye azt is tuni kell, hogy egész más a fal igénybevétele egy teljes keresztmetszetben átfúrt a belső oldalon megtalpalt rötzítés esetében, mint egy, a fal keresztmetszetének valahány százalékáig benyúló dűbel esetében. Szóval sokmindenrőlvan itt szó, a ragasztás teherbírása a legutolsó kérdés. A magam rrészéről biztos nem dűbelezgetek ilyeneket egy bizonytalan falazatba, nem fogok azon izgulni hogy nyolc év múlva kinek a fejére szakad rá.
Érdekes dolog ez a statika. Hogy egy példát mondjak. Gyakori hiba hogy az E+Eb födémek esetén nagyobb fesztávoknál mondjuk takarékosságból nem kettőzik meg a gerendát, vagy nem teszik bele a szükséges vasalatokat, stb. A lényeg, hogy a gerenda túlságosan behajlik. Mikor észreveszik ezt, akkor sok esetben utólag alátámasztják esetleg egy fallal pillérrel stb. Na és ekkor viszont biztosan eltörik az addig csak túlterhelt gerenda, méghozzá az alátámasztás környezetében. Szóval rafinált dolog e tartószerkezetek statikája, és nem mindig úgy működik ahogy azt elsőre gondolható lenne.
A tetődért pedig egyedül te vállalhatod innen kezdve a felelősséget. Nézegetheted éveken át nap mint nap hogy jó lesz e, kibírja e? Mekkora hó esett az éjjel, nem túl sok e a tetőmnek? Amíg csak bele nem hülyülsz teljesen. Miért?
Mert megépítetted ránézésre. Az asztalosnak ehhez a munkához pont a nnyi köze van mint neked. Ne tévesszen meg, hogy fával dolgozik, mert ez egy másik szakma mint az ácsé. Én nem szoktam ilyen kockázatokat vállalni, de te bátrabb vagy. Őszintén remélem, hogy nem bánod meg.

lola31 2017.04.30. 18:29:40

@tamarisk: Magyarországon a családi és társasház épitésben gyakorlatilag nem létezik kiviteli szintű tervezés. Az oka az, hogy senki sem akarja kifizetni. Egy két részterv azért születik néha, vagy a szakhatóság előírja, vagy mondjuk a vállakozó a saját józan belátása alapján csináltat esetleg egy alapozási tervet, vagy egy födém vasalási tervet.
A fűtésszerelők, villanyszerelők többnyire terv nélkül, fejből dolgoznak. Leegyeztetik a tulajdonossal a berendezések helyét, ceruzával fölrajzolják a kapcsolókat-konnektorokat és ennyi. Az esetek kilencven százalékában ez elég. Terveztetés helyett egyébként érdemes inkább az elkészült vezetékeket lefotózni a vakolás-betonozás előtt, akkor tizenöt év múlva nem kell azon gondolkodni, hogy fölfúrhatok e itt egy tükröt a falra.
Ha a megrendelőnek plusz igényei vannak, akkor viszont ezt érdemes megterveztetnie valakivel. Ez egy külön költség, az építész tervezőnek a világon semmi köze hozzá. Akkor lenne csak köze, ha a megrendelő egy teljes kiviteli tervet rendelne meg nála, és kifizetné azt a pár millió ft-ot amibe kerül. Akkor annak a tervnek e részterve lenne mondjuk egy komplett elektromos hálózat tervezése. De már mondtam, hogy erre szinte nincs is példa.

lola31 2017.04.30. 18:37:07

@tamarisk: Eltévesztetted a házszámot. Régi kivitelező vagyok. Valószínüleg az egyetlen, az ide beírók között.

egysmás 2017.04.30. 19:10:03

@lola31: akkor hogyhogy nincs olyan üzlet, amiben van legalább százezres hiteled az apróságokra, hogy ne kelljen csillióegy számlát kiállítani, könyvelni, meg, hogy az embereidnek, ha kell tíz bizbasz meg nyolc csillagszóró, akkor el tudnak érte menni, el tudják hozni anélkül, hogy pénzzel kelljen baszakodniuk?

Ez annyira furcsa nekem.
Én pl. kapok 10-25% kedvezményt, és százezrenként, vagy havi egyszer fizetek, amelyik előbb jön.
Ettől mindenki boldog.
A konkurencia hasonló konstrukciókkal vásárol.

Szóval, szerintem kérdezz rá erre a lehetőségre, mert mindenkinek jobb, ha így vásárolsz.
Tudsz átutalással fizetni, egy számlad van, stb.

2017.04.30. 19:31:32

@lola31:

Jajj! akkor.

Az én jó istenem mentsem meg az ilyen tudatlan, ostoba kivitelezőtől...

lola31 2017.04.30. 20:00:49

@egysmás: Olyan üzlet nincs, ahol százezer ft hitelt kapok. Csak olyan van, ahol 5 milliót. Miért? Mert ezekben a filléres dolgokban csak a kellemetlenséget veszi a nyakába akár a boltos, akár a vevő az ilyen hitelezgetéssel. Nyilván más területen elképzelhető, hogy százezres kerete legyen valakinek egy boltban. Mondjuk ha pitéket sütsz és van három állandó vevőd akik a cukrászdájukba tőled szállítanak, akkor a százezres hitelkeret már sok is. De ez itt építőipar. Itt más számok vannak. Ha elmész egy villanyszerelési boltba és veszel egy lakásra való konnektort negyvenezerért, akkor mit mondasz, miért nem fizeted ki? Nincs annyid? Egyszer-kétszer előfordulhat. De folyamatosan csak azt éred el vele, hogy nem vesznek komolyan.
Ha mondjuk vidéki munka van, és nem akarok állandóan odajárkálni azért mert kell az embereknek ilyen vagy olyan anyag, akkor körbejárom az építőanyagtelepet, a festékboltot, a vastelepet stb és bevásárolok elsőre kb. ami kell. Azután elmesélem boltosnak, hogy melyik u-ban milyen munkát végzek és otthagyok egy összeget-építőanyagtelep esetén ez jellemzően 2-500 ezer ft, festékboltban 60-80ezer. Ez arra szolgál, hogy többet nem kell odamennem, hanem telefonon felhívom őket Pestről, és kiszállítják ami kell. Ha elfogy esetleg a pénz, akkor valamennyit már ők is hiteleznek ilyenkor. A végén elszámolunk és kész. De ez csak ilyen esetekben van. Ettől függetlenül mindig kell hogy egy munkahelyen valakinél legyen pénz és tudjon fizetni. Például egy konténerrendelésnél. A konténeres le se rakja addig a konténert amíg ott helyben kp.-ban ki nem fizetik neki mondjuk a 20-25 ezret. Vagy az olyan dolgok sora is hosszú, amit nem abban a néhány bejáratott üzletben lehet megkapni, és fel sem merül semmiféle alkudozás lehetősége.

egysmás 2017.04.30. 20:05:43

@lola31: te tudod...
Akkor én ufó vagyok és hazudok...

egysmás 2017.04.30. 20:35:16

@lola31: Amúgy, egyet még mindig nem értek!

Azt mondod, egy IT specialistának kell megterveznie azt a rendszert, amin majd el fog prüttyögni a lakók netje, telefonja, tévéje.
Az IT specialista honnan fogja tudni, hogy a lakó kitől, milyen szolgáltatást fog megrendelni?
Hogy a telekomtól optikát, vagy két szál rézen vdsl-t, vagy az upctől, digitől lesz neki koaxa, vagy valami helyihülyétől mikrón kapja a cuccot, esetleg műholdja lesz?
Honnan fogja tudni, hogy a földalatti hálózatot két év múlva lecserélik légesre, vagy viszont?
Ezeknek a dolgoknak az ismerete nélkül hogyan tervez meg bármit?

Szóval, a lényeg, hogy tervezőnek, annak, aki a megtervezi az erősáramú rendszert, annyi lenne a dolga hogy egy bónusz csövet betervezzen amik összekötik a szobákat, plusz a szinteket, meg valami kijáratot a szabadba, lehetőleg lent és fönt. A kivitelező meg benne hagy egy madzagot.
És, ha nagyon májer, berakat csöveket a mozgás- és nyitásérzékelőknek, hang-fény jelzőnek, kezelőnek.
Aztán jön a telepítős bácsi, és a bekábelez azzal, amivel akar.

lola31 2017.04.30. 21:05:00

@átlátó: Mégis adok taácsot. Hátha nincs olyan szerencsénk hogy te magad állsz alatta mikor a fejedre szakad, hanem valamelyik ártatlan családtagod. Azt nem szeretném.
Több baj is van ezzel a szerkezettel. Láttál már vitorláshajót olyan nagy színes vitorlával? Az a spinakkerballon, vagyis hátszélvitorla. Ez a te tetőd is egy ilyen örökké kifeszített nagy vitorla. Borzasztó erők tudnak ébredni egy ilyen 60m2-es vitorlában.
Ennél a tetőnél nem egy körben stabil, négy kőfal tetején lévő koszorúba vannak a szelemenek csavarozva, hanem csak egy darab ilyen falszerkezetbe. Oda is csak dűbelezve. Ez azért probléma, mert ez a szerkezet korántsem olyan merev, mintha egy téglalap koszorú merevítené. Folyamatos kis mozgást végez. Kiselmozdulásokat. Amikor nagy szél van akkor nagyobbakat. Ezek az elmozdulésok a dűbeleket is folyamatosan mozgatják, valahogy úgy, mintha kézzel próbálnád kitörögetni őket, csak erősebben. Ez nem a ragasztást fogja károsítani, hanem a hüvely környezetében a tégla szerkezetet Most nem statikailag fogom meg a kérdést, hanem úgy hogy közérthető legyen. Tehát a dűbelek mozognak, mozognak, és egyszer csak egy nagy szélroham kitépi őket a falból és repül minden. És akkor majd elégedetten konstatálhatod, hogy a ragasztásod tényleg kurvajó volt, mert minden dübelen rajta lesz egy kis téglacsonk. Ugyanis a téglából fog kitörni egy darab. Ez nem lene így, ha átmenne a falon a menetesszár, mert akkor egész más igénybevételek vannak. Tehát le kellene horgonyoznunk a szerkezetet, lagalább abban az egy falban amink van. Remélhetőleg nem egy 12-es oromfalat sajnáltál megfúrni, hanem egy 30-38-as falról beszélünk, ami alatt és fölött is koszorú van. Ez azért fontos, mert akkor a fal be van szorítva, ki van ékelve. Tehát nem fog csak úgy kidőlni az egész.
Én tehát így látatlanban azt tanácsolom, hogy ezen a 12 méteren legalább négy helyen fúrd át a falat, és egy 16-os zártszelvényt dugj át rajta. A belső oldalon pedig össze kell pántolni, de ezt akár egy gyalult-csiszolt-lakkozott pallóval is megteheted, ami szoba dísznek is elmegy. Kívülről fúrj befele, mert bent a palló úgyis eltakarja. Ez a szerkezet még így is veszélyes, de legalább valamit tettél az ügy érdekében. Nagyon fontos még a tetőt tartó külső oszlopok lehorgonyzása. Ne csak a saját súly tartsa az aljzatbetonon, hanem komolyan le kell pántolni, mert a megfelelő irányú szél hamarabb felemeli az egsz cuccot mint amennyi idő alatt kimondod, hogy -köszi lola31

lola31 2017.04.30. 21:16:20

@egysmás: Ez a hozzászólásod remekül rámutat a magánkivitelezés egyik legfőbb problémájára. Ugyan nem tudom hogy pontosan mit akarok megrendelni, dehát az iparos dolga hogy tudja, elvégre ő szakember. Azonkívül csak egy üres csövet kell beledugnia a falba, ami öt perc munka és költsége sincs.
Könyvelő ismerősöm posztolt hosszan erről egy szellemes írást, mert az ő munkájában is hasonlókat mondanak az Áfabevallás napján beeső kuncsaftok.
Ez nem így megy.
Tudd hogy mit akarsz megrendelni. Ha nem tudod, akkor fogadj fel szakembert, mondd el az igényeidet. Majd ő megtervezi hogy mi kell neked, az iparos pedig legyártja, anélkül hogy tudnia kellene hogy hol milyen rendszerre fogsz jövőre előfizetni.

egysmás 2017.04.30. 21:48:02

@lola31: persze, hogy tudja az ember, hogy mit akar: olcsón, jó netet, sok tévéadót, minden szobában.
Ehhez az kell, hogy könnyen, macera és rongálás nélkül tudjon szolgáltatót és technológiát váltani.
Hogyan tervez egy olyan rendszert a Béla, ami kompatibilis koax-szal, optikával, vdsl-lel, ha telekom földalatti hálózata az egyik lehetőség, a digi légese a másik, a helyihülye nod-ja nyugatra van, a Amos meg a Thor pedig délre?

2017.05.01. 01:25:41

@egysmás: "ha leolvad a kábelről a szigetelés, a firelé mindenképp kiold."

Már mitől oldana ki mindenképp? A fí relé alapvetően egy érintésvédelmi (és nem tűzvédelmi) berendezés, ami "vizsgálja" a befelé, kifelé folyó áramok összegét. Ha a kettő megegyezik, akkor bizony nem csinál semmit. Ha vezetékedről leég a szigetelés, és ez nem jár rendellenes szivárgással, ergo az egyensúly nem billen fel, az ÁVK ebből semmit nem fog észlelni. Ha a szigeteletlen vezetéket érinti valaki, vagy az kapcsolatba kerül a védővezetővel, akkor hibaáramról beszélünk, és a berendezés kiold.

"A kismegszakító meg szarik arra, hogy összeér a föld meg a nulla, vagy ha a föld felé megyen az áram."

Persze hogy szarik. Fi relé nélküli konstellációban az érintésvédelmet maga a földvezető jelenti (persze ez távolról sem nevezhető teljeskörűnek). A kisautomatának viszont sosem volt feladata az érintésvédelem. Ez az eszköz deklaráltan zárlat ill. túláram ellen véd. Ha úgy tetszik, az a dolga, hogy megakadályozza a vezetékek veszélyes mértékű túlmelegedését, és az ebből következő anomáliákat, ill. a villamos tüzet.

"Az elektromos kábelek szigetelése nehezen ég, általában önoltó műanyagból van"
Állalában mezei pvc-ből van , aminek a megengedett maximum üzemi hőfoka 70 fok. 150 foknál olvad, kb. 300-nál gyullad.

Nagyon szép videókat lehet találni a neten mi történik a vezetékkel, ha túlterhelésnek teszik ki. Keress rá, tanulságos.

2017.05.01. 01:40:05

@lola31: "Na és ekkor viszont biztosan eltörik az addig csak túlterhelt gerenda, méghozzá az alátámasztás környezetében"

Ez mitől van? Komolyan érdekelne a jelenség háttere, mert a józan paraszti észnek, és logikának teljesen ellentmond, én pedig -műszaki ember lévén- ismeretlen területen elsősorban ezekre szoktam hagyatkozni. Ha azt látnám hogy egy gerendám meghajolna, azonnal pillérrel támasztanám alá, de ez akkor ezek szerint ez nem jó ötlet. Mi a megoldás?

2017.05.01. 01:57:33

@lola31: "Terveztetés helyett egyébként érdemes inkább az elkészült vezetékeket lefotózni a vakolás-betonozás előtt, akkor tizenöt év múlva nem kell azon gondolkodni, hogy fölfúrhatok e itt egy tükröt a falra."

Azért vannak a szabványok, és szakmai szabályok, hogy terv, dokumentáció, és fotók hiányában se fordulhasson elő, hogy véletlenül keresztülszögelsz egy vezetéket. Nagyon jól le van írva, hol, hogyan, milyen magasságban kell vezetni a csatornákat, hány méterenként, hány kanyar után kell kötődoboz, egy csatornában hány vezetéket lehet húzni, milyen magasan kell elhelyezni a szerelvényeket, stb. Azokkal az épületekkel, amelyeket szakemberek kiviteleztek általában nincs gond, a probléma mindig mekkmesteréknél kezdődik, ahol valaki megvilágosodott: minek fizessen villanyszerelőnek egy rakás pénzt, amikor a hülye is tudja, hogy az elektromos berendezéseknek két drót kell, és azt a két drótot meg bárki ki tudja húzni az órától a konektorig. És persze minek kerüljük meg vele a fél házat, ha lehet átlóba is húzni.

lola31 2017.05.01. 15:48:25

@Jankove: Azért van, mert az E gerenda csak a két feltámasztási végnél tud nyíróerőket felvenni, a belső szakaszán nem. Az alátámasztás környezetében viszont jellemzően nyíróerő keletkezik.
A behajló gerendában a keresztmetszetek egy tengely körül elfordulnak, ezek tényleges elmozduását a keresztmetszetekre merőleges hosszanti vasalással akadályozzuk meg. Ezek az elfordulások a vasat kizárólag húzásra veszik igénybe. Magyarul a gerendában csak hosszú, előfeszített, a hosszanti tengellyel párhutamos vasak vannak. A két végén a felfekvés környezetében viszon ferde, nyíróerőt felvenni képes vasak is bekerülnek. Miért van ez?
Amikor egy rúdat meghajlítasz, akkor a külső íven megnyúlik, a belső íven összenyomódik. Valahol a közepe tályán van egy tengely, ahol nem történik hosszváltozás, ez a semleges tengely. A vasbetonszerkezetek lényege, hogy a vasak csak húzóerőt tudnak felvenni, míg a beton csak nyomóerőt. Ezért a húzott övbe kerülek a domináns vasak, ezek felveszik a megnyúlásból adódó húzóerőt. A nyomott oldalon a nyomóerőt a beton veszi fel. Ahol nyíróerő keletkezik(támaszoknál vagy pontszerü terheléseknél) oda ferde, a nyíróerőből adódó húzást felvenni képes vasakat tesznek. Ez nincs az E gerendában, mert nem arra van tervezve hogy alátámasszák.

lola31 2017.05.01. 15:58:59

@Jankove: Ez egyáltalán nem így van.
Nincsenek olyan szabványok-és nem is lehetnek-amik meg tudnák akadályozni a keresztbeszereléseket.
A tervek általában azért használhatatlanok 10 év múlva a visszakeresésben, mert menet közben az építés során mindig változtatnak a gyakorlatban az eredeti elképzelésekhez képest.. Ezenkívül hiába keresnéd a vezetéket a falban, ha e tervben a holkertől 30 centi szerepel, ha a valóságban pedig 20- ra lett téve. A gyakorlat szempontjából ez nagyjából mindegy., nem is számít kivitelezési hibának.
Túlmisztifikált elképzeléseitek vannak a szabványokról és az előírásokról. Pedig nagyjából olyanok mint a KRESZ. Ami leszabályozza azt, hogy merre nem mehetsz. De nem írja elő és nem adja utasításba, hogy merre kell menned. mert az képtelenség lenne.

lola31 2017.05.01. 16:00:59

@Jankove: Azt kell hogy mondjam, hogy idealizált képet alkotsz egy épület építéséről. A valóság teljesen más.

átlátó 2017.05.01. 23:07:20

@lola31: Nem tombolok baszdmeg mester, csak kezdjük elölről...arra gondolok, hogy nem vetted észre a részleteket...tehát ács kellet volna, a 6, azaz hat ember jött, hogy vállalja, de egy sem jelent meg...végre találtam egy asztalos srácot, aki azért kellett, mert nekem a szerszám használati készségem " alul tapasztalt"...viszont Baján vízügyet végeztem, nem részletezem, hogy a méretezés és a statika tantárgy volt...ezt is említettem.
Amúgy pedig nem statikai kérdést vizslattam, hanem azt, hogy lehet e, vagy nem lehet...mivel azt feltételezted, hogy a gerendát ragasztottam a falra . :) Nekem is élmény volt veled a menet, imádtam a nézésedet, amikor azt feltételezted, hogy a magát a gerendát fölragasztottam a falra oszt ott rohadjon meg mindenki alatta. :)
( A fal 40-s, a csavar 22-s, emlékeim szerint 2 méterenként, de lehet mérgemben 1.5 és trapézlemez a "héjazat", páramentesített, hátha ez is érdekel és 9x14-s szarukkal. ) :)
A "másik oldal" betontuskókban emberes kengyelekben a tartók 3 méterenként... nagyjából csak : önsúly, szél-, hóteher, járulékos terhek, plusz biztonsági hányad...mondom, csak nagyjából, mert az aktuális babám már ideges, hogy nem a pinájával vagyok elfoglalva...de ez a szerkeszet állni fog még akkor is, amikor Észak Korea már nem. :D
Kézcsókom a dolgos kezeidre.

2017.05.02. 09:15:04

@lola31: "Túlmisztifikált elképzeléseitek vannak a szabványokról és az előírásokról. Pedig nagyjából olyanok mint a KRESZ. Ami leszabályozza azt, hogy merre nem mehetsz. De nem írja elő és nem adja utasításba, hogy merre kell menned."

A kresz nem jó példa, ez (sajnos) egy tipikusan jogásznyelven íródott szabályrendszer, amiben kevés explicit megfogalmazott dolog van, sokkal inkább egymásból következő, egymásra épülő szabályokból kell kihámozni mit nem csinálhatsz, és amit csinálhatsz, azt pontosan hogyan mikor, miként csinálhatod. pl; Egy kresz szabály sem tiltja/engedi konkrétan, hogy a gyerekekkel teli játszótéren keresztüldriftelj, de attól még ugye nem teheted meg. Az idők folyamán tőlünk okosabb szakemberek hada kitalálta, mit hogyan kell megcsinálni úgy, hogy az jó és biztonságos legyen. A felhalmozott tudást szakmai szabályokba, ill egységes szabványokba foglalták. Lehet ezt követni, meg lehet kifogásokat gyártani, miért szükséges ezeket megkerülni, vagy sajátosan értelmezni. (általában mert úgy olcsóbb, meg gyorsabb) Én nem idealizálok semmit, csak túlságosan régóta élek Magyarországon hogy tudjam, hogy mennek itt a dolgok: Minden területre jut egy raklapnyi szabály, de általában addig a kutyát nem érdekli, betartották-e amíg emberek meg nem halnak. Utána viszont garantáltan elindul a hivatali úthenger, és bárkit elgázol, aki nem betűről betűre értelmezte a vonatkozó előírásokat.

A gerendával kapcsolatban, köszönöm szépen az infót ! Így már világosabb a dolog, bár az még mindig nem teljesen tiszta, hogy ilyen esetben akkor mit lehet csinálni? A lehajló gerendát teljes hosszában aláfalazzák?

lola31 2017.05.02. 13:52:24

"Az idők folyamán tőlünk okosabb szakemberek hada kitalálta, mit hogyan kell megcsinálni úgy, hogy az jó és biztonságos legyen. A felhalmozott tudást szakmai szabályokba, ill egységes szabványokba foglalták. "
Ezek a szabványok nem tartalmaznak olyan mennyiségű megkötéseket és utasításokat, hogy egyértelmű helyzeteket teremtsenek egy adott ház építésénél. Volt olyan eset, mikor 60 oldalnyi szabványból voltam kénytelen egy száraz tüzivíz hálózatot építeni, ráadásul a szabvány csak angolul volt elérhető.
De ha megnézel egy helyi szabályozási rendeletet pl. abban is csak bizonyos kereteket fogsz találni. De olyat, hogy a kereteken belül mit kell csinálni-olyat nem.

lola31 2017.05.02. 13:57:26

@Jankove: Sokmindentől függ. vannak esetek mikor fölülről pl. meg lehet erősítgetni. Vagy teljes hosszban alulról alágerendázni. Vagy csökkenteni a terhelést. Persze van amikor bontani kell.

lola31 2017.05.02. 14:11:08

@átlátó: Te azt hitted hogy én azt hittem hogy mi azt hittük.
Én nem hiszek semmit. Nem hittem azt, hogy egy fagerendát az omladozó vakolatodra akartál ragasztani. Ezek a kitalációid már a fantasztikum világába tartoznak.
Mondjuk az egész írásművedet is áthatja valamilyen tudatmódosító szer túlzott fogyasztásának kábulata.
A kontárkodásodra visszatérve. Amiről eddig szó volt, az még ráadásul csak egy szelemen megfelelő rögzítésének egy része. Még ez a téma sincs benne minden oldaláról kivesézve. Hogy csak egyet mondjak, egy falra szerelt szelemen esetében a szarufák felfektetése is kompromisszumos lehet csak. lehet csak. A beázási veszély viszont jó val nagyobb, mint egyéb megoldások esetében.
Hagyjuk ezt. Sok dolog van, amire egy normális tervező akár csak egy helyszini beszélgetésben rámutat.
De esetünkben nincs normmális tervező. Csak egy arrogáns, nagyképű, otthoni barkácsoló, egy rakás téves tudással.

átlátó 2017.05.02. 15:15:38

@lola31: Azt hittem, egy vidámabb ember vagy. Menj utadra.

ivvi 2018.12.21. 21:09:28

@átlátó: Úristen. Pont szakembert kerestem. Kész öröm, hogy az írásaitok 80%-a tartalmaz konkrét szakmai kérdéseket, a többi meg a sértődés és pattogás. Ja nem. Fordítva. Pedig biztos jó szakemberek és hobbibarkácsok vagytok, csak nem értem miért ezzel töltitek a drága időtöket, hogy azt keresitek hol sértődhettek meg, különféle szakmákra, megbízókra, bárkire. Tök régi már ez a fórum, de remélem csak valami front volt, és azért általában tényleg nem ezzel cseszitek az időt ahelyett, hogy mindannyian összefogva, velünk, megrendelőkkel, az épületekkel és a munkákkal foglalkoznátok :)
süti beállítások módosítása