3 olyan balkonnövény, ami a legszelesebb erkélyt is körberöhögi

2017. május 06. 09:12 - mokuspanna

A balkonkertészkedés kemény dió, hiszen azon túl, hogy besétálunk egy kertészetbe, és megnézzük a csilivili virágokat, majd abból kiválasztunk a szívünknek kedves színű/formájú növényeket, nem árt, ha majd életben is tudjuk őket tartani. Millió tényező van, amit figyelembe kell vennünk, de van amit, tudunk (valamennyire) befolyásolni, van, amit viszont egyáltalán nem. Ilyen a szél kérdésköre is, úgyhogy cselezzük ki azzal, hogy jól választunk virágot a szelesebb helyekre. 

szelturo_szines_viragok.jpg

A növények és a szél kapcsolata

Tudtad, hogy a növényeknek nincs szükségük szélre a fejlődéshez? Ebből a szempontból a szél más, mint a többi környezeti tényező, hiszen megvédeni is csak nehezen tudjuk ezen hatás ellen a kedvenc zöldjeinket (vagy színeseinket), míg mondjuk a fényt, vagy a talajban lévő tápelemeket valamilyen szinten befolyásolhatjuk. A szelet nem. Az egy teljesen önfejű valami, ha akar, fúj, ha akar nem, a növénynek meg valahogyan túl kell élnie.

Azt jó tudni, hogy kifejezetten szélkedvelő növény nincs, olyat viszont tudunk választani, ami az átlagnál jobban bírja a szeles erkélyeket (persze egy tornádót nyilván egy egynyári növény sem fog túlélni)!

Ha nemcsak a szelet akarod átverni, hanem a vendégeiddel is el akarod hitetni, hogy nem egy hobbitodúban élsz, ezeket az optikai trükköket vesd be, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásod!

Milyen kárt tehet a szél a növényeinkben?

A szél -azon túl, hogy kifordíthatja a növényt a földből-, azért sem kedvez a növénynek, mert mikrosérülések ezreit képes okozni a növényünkön, amit szabad szemmel nem is igazán látunk, de a különböző kórokozóknak utat nyit, és közvetetten a növénybetegségek kialakulásában is szerepe lehet. Egyes kórokozók direkt ezeket a mikrosérüléseket keresik a növényeken, és azon keresztül bejutva gyengítik, vagy el is pusztítják őket, mi meg vakarhatjuk a buksinkat, hogy mégis mit rontottunk el.

Ezért inkább ne is próbálkozz, menj biztosra és válassz a szélbarát trió tagjai közül, vagy vidd mindhármat!

Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

porcsinrozsa_szelturo_virag.jpg

Ha olyan növényt szeretnél, ami szép is és a szeles erkélyeket is viszonylag jól fogja bírni, akkor legyen ő az egyik. Maximum 10-15 cm magas a növényke, vaskos a szára (emiatt a szél nehezebben tudja kifordítani), húsos kis levelei vannak (nem adja magát könnyen mindenféle szélnek, hiszen nem tud a levele alá kapni).

3+1 tulajdonsága, ami miatt szerethető

1. A szárazságtűrése miatt szintén jobban bírja a kezdő kertészek szárnypróbálgatásait, tehát ha megfeledkeznénk esetleg az öntözésről, akkor sem sértődik meg. Ami kedves tőle. A földjéhez viszont mindenképp adjunk homokot is!

2. Magról és palántáról is viszonylag könnyen nevelhető, majdnem garantált a siker.

3. Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló, és hálából szépséges virágokat hoz, ha havonta egyszer tápoldatot is kap.

+1 Több színben képes pompázni, így a szemnek is kedves látvány egy balkonládában.

szelturo_porcsinrozsa.jpg

Verbéna aka vasfű (Verbena hybrida)

Jó, ha kéznél van, hogy védve legyünk Damon vagy Stephen igézésétől.Ennyi! Na jó, azért nem csak ennyi!

Amiatt is jobban melengetheti a szívünket, mint az előző növény, mert nemcsak szép színével örvendeztet meg minket, hanem finom illatával is. Több színben létezik, csüngő és bokros változatok közül is választhatunk. Közkedvelt növény, szintén magról és palántáról is nevelhetjük, ugyan kicsit nagyobb odafigyelést igényel, de nem az a kifejezetten igényes növény, így kezdő virágnevelőknek is jó szívvel ajánlható szeles erkélyek felvirágoztatására.

verbena_szelturo_virag.JPG

Mire figyelj, ha verbénát tartasz?

Hetente egyszer érdemes tápoldatozni.

Az elnyílt virágokat el kell távolítani.

Szeles helyen nem szabad 60 cm-nél hosszabbra hagyni a futó változatot, tehát vissza kell vágni!

verbena_szines_szelturo_virag.jpg

Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Abszolút kedvenc! Falra is futtatható, mert megkapaszkodik a kiálló részeken, így a nagyobb szél sem feltétlenül bántja. Általában magról vetik, több színben is kapható, a sziromlevelein pöttyöket is láthatunk, levelei világoszöldek, aminek köszönhetően még élénkebbnek tűnnek a virág színei.

kerti_sarkantyuka_szelturo.jpg

Fontos! Mindenképpen napos helyre kerüljön, mert árnyékban nem fog virágozni!

Tápoldatozni nem kell, de ha nem tudjuk visszafogni ez irányú indíttatásainkat, akkor csakis nitrogénban szegény oldatot válasszunk számára.

A konyhába is meghívhatod

Érdemessége, hogy a színen, illaton kívül még egy további érzékünkre is hat ez az egyszerű növény; az ízlelőbimbóinkra, hiszen a virága ehető, így ha a barátainkat le akarjuk nyűgözni egy esti grillpartin, akkor koronázzuk meg a salátánkat bátran a virágaival, és söpörjük be az elismerő tekinteteket.

eheto_kerti_sarkantyuka.jpgForrás - kerti sarkantyúka

Szóval, a szeles erkély növénnyel való beborítása fogós kérdés, de nem lehetetlen.

Első körben józan paraszti ésszel belátható, hogy az a növény jobban viseli a szelet, ami nem áll ki nagyon a földből, így a szél nem tud mibe belekapni, miközben fúj. Ökölszabályként használva ezt a tényt, azokból a növényekből érdemes választani, amik szétterülnek a földön, esetleg kapaszkodnak is a földbe még valamilyen növényi képződménnyel a gyökerükön kívül.

Egyetlen hátrányuk ezeknek a szegény növényeknek, hogy nem túl nagy méretűek a színes virágaik. De legalább színesek és élnek. Az is valami! :)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása