7+1 dolog, amit mindenképp előre egyeztess a költöztetőkkel, mielőtt kihívod őket

2017. augusztus 06. 16:02 - mokuspanna

Ha túl vagy a költözés előtti selejtezésen és már a dobozolásnak is nekiálltál, akkor ideje egyeztetni a költöztetőkkel, és megszervezni a doboztenger átmozgatását, ha már magától nem úszik be az ajtón. A legtöbb ötlet akkor is hasznos lesz, ha saját magad (vagy barátokkal) intézed a költözést, úgyhogy mindenképp pipáld ki őket! 

koltozteto_ceg_koltoztet.jpg

Korábban már írtunk róla, hogy milyen tételek befolyásolhatják a költöztetés díját, de az áron felül is sok-sok tényező van, amivel muszáj tisztában lennünk. Vagy épp a költöztetőnek kell tudnia valamit rólunk, a lakásunkról vagy a szállítandó cuccokról. Szóval, egyeztetésre fel!

1. Mennyi bútorod van?

Amikor a költöztetőkkel beszélsz telefonon, az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy mennyi csomagot kell egyik pontból a másikba eljuttatni. Örülnek, ha erre pontos választ tudsz adni, és lesz olyan is, aki erre m³-ben szeretne választ kapni. Ha a te szemmértéked sem az igazi - vagy még nem látod a dobozolás végét, és nem mersz tippelni a mennyiséget illetően -, akkor azt mondd el, hogy mekkora lakásból költözöl el ( pl. 44 m²-es és 1,5 szobás).

Fontos, hogy megemlítsd a legnagyobb bútoraidat és, hogy mennyire van tele a lakásod. Pl.: "A legnagyobb bútorom egy L alakú sarokkanapé, ami kb. 7 fős, de a hálószobában csak egy felfújható vendégmatrac van." Ha semmit nem akarsz a véletlenre bízni, akkor kérj helyszíni felmérést, amit a legtöbb költöztető díjmentesen vállal, ha velük költöztetsz, de költségtérítés ellenében akár több céget is letesztelhetsz.

koltozes_koltozteto_ceggel.jpg

2. Milyen teherautó kell, milyen felszereltséggel?

A fenti adatokból egy jó költöztető már képes megsaccolni a cuccaid mennyiségét, és ahhoz igazítani a teherautó méretét. A nagyobb cégeknél több és különböző fajta autó áll a rendelkezésedre, amiből könnyű kiválasztani a számodra leginkább megfelelőt. 

Az autó mérete azért fontos, mert nyilván nem szeretnél többet fizetni, mint amit feltétlenül muszáj, így nem szerencsés, ha a bútorok és dobozok felpakolása után még bőven marad hely a raktérben keringőzni. A másik véglet, ha olyan kicsi az autó, hogy nem férnek fel maradéktalanul a cuccaid és kétszer kell fordulni. Ez különösen bosszantó, ha nem a szomszéd utcába vettél új lakást, hanem a város másik oldalán, vagy egy teljesen új településen.

A legtöbb költöztetőautó szerves tartozéka a gumipók, és a heveder a hozzátartozó rögzítőkkel, no és persze néhány pléd, annak érdekében, hogy az autó rázkódásától és a felborulástól még jobban védjék a rakományt. De azért jobb, ha rákérdezel!

3. Hány költöztető ember kell?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a helyi focicsapat felajánlotta a költözéshez a segítségét, akkor ennél a pontnál nyugodtan hátradőlhetsz. A többieknek azonban át kell fontolniuk, hogy hány felnőtt férfiember segítségére tartanak igényt. A tervbe kalkuláld bele, hogy te részt akarsz-e venni a pakolásban vagy nem, és azt is, ha te csak egy ujjal szeretnél pakolni ("Ezt ide, ezt pedig oda rakjátok!"). Ezt persze egy tőmondat erejéig hozd is szóba a költöztetőknek a megrendeléskor. Vannak, akik nem szeretik, ha ott lábatlankodsz, de lehet, hogy jól jön a segítséged. Én ugyan nem nagyon értem, hogy akkor miért fizetsz, ha közben dolgozol is, de több ilyet is hallottam!

koltozes_orulet.gif

4. Mikor rendeld meg a költöztetőt?

Néhány héttel a költözés tervezett időpontja előtt kell elkezdeni begyűjteni az ajánlatokat és válogatni a szimpatikusabbak közül. 

Attól függően, hogy mekkora településen laksz, nyáron vagy télen költözöl, vagy mennyi költöztető szolgálja ki az adott környéket, elképzelhető, hogy már két héttel korábban biztosra kell mondanod egy napot a költözésre, és le is kell foglalnod a kiválasztott autót. Sok esetben lehetőség van a kétlépcsős időpont-egyeztetésre is. Először csak egy két-három napos időintervallumot kell választanod, majd ahogy közeledik a költözés, úgy egy héttel korábban már a tényleges napon túl, a pontos órát is be kell diktálnod.

koltozes_dobozolas.jpg

Ha megvan az izgalmas nap időpontja, állítsd be a telefonodat és időközönként mindenképp hívd fel őket és egyeztesd le újra és újra. Az utolsó héten többször is érdemes. Idegesítő lehet? Igen. Két eset van (és rajta vagyunk, hogy csak a második legyen):

1. A költöztetőcég rászervez egy másik ügyfelet is a te napodra, vagy egy nagyobb költöztetést pluszba bevállal (remélve, hogy megoldja valahogy), de ha cseszteted és látja, hogy te aztán tényleg szemmel tartod, rendet rak és átszervezi, hogy biztos ott legyen.

2. Tapasztalt költöztetőként annyi buta kérdéssel és felesleges ügyféldologgal találkozott már, hogy ez fel sem tűnik neki, max. megmosolyog és kedvesen biztosít arról, hogy tutira ott lesznek a megbeszélt időben.

5. Mibe csomagolj? Egyeztess!

Az apróságoknak a legideálisabb a kartondoboz, de a nagyobb bútoroknál vagy a ruhaneműnél felmerülhetnek kérdések. Vannak olyan rakodók, akik nem veszik át a csomagokat, ha csak lepedőbe van batyuként bebugyolálva az ágyneműkészleted vagy a ruhatárad.

ruhak_osszecsomagolasa_koltozeskor.jpg

A szekrények és a kanapék sértetlensége érdekében előfordulhat, hogy csak befóliázott állapotban teszik fel a teherautóra, de a legtöbb költöztető cég már hoz magával fóliát és bebugyolálják ők a bútorokat. Ráadásul olyan pillanatok alatt, hogy csak nézel! Én legalábbis meglepődtem, mennyire profin csinálják!

A bőröndbepakolást sem feltétlen nézik jó szemmel, a hátizsákokról már nem is beszélve. Nagyon kellemetlen, amikor a helyszínen kell átcsomagolni a személyes tárgyakat, így inkább előre egyezz meg az optimális módszerről a költöztetőkkel.

6. Kacatok és szemét eltüntetése

Ha a selejtezés után, hatalmas hegyekben tornyosulnak a hátad mögött a kidobásra vagy elajándékozásra váró halmok, és úgy érzed, hogy nincs se erőd, se kedved foglalkozni velük, akkor van számodra egy jó hírünk. Sok költöztető vállalja a felesleges kacatok elszállíttatását, levéve ezzel a terhet a válladról. Ez általában nincs benne az árban, de szerintem megéri nem magunknak vesződni még ezzel is.

Szuper jó hír, hogy olyan költöztetőt is találhatsz, aki a pakolás közben - valahogy, varászütés-szerűen - képződő szemetet is elszállítja helyetted. Persze, ha profi selejtező vagy, erre te már felkészültél és akár konténert is rendeltél, ugye? 

7. Behajtási engedély

Sok olyan utca található az országban, ahova csak behajtási engedély birtokában gurulhatunk be autóval. Amennyiben te is ilyen helyre költözöl, gondoskodnod kell a megfelelő dokumentumok beszerzéséről, vagy bízd rá a dolgot a költöztetőcégre.

Telefonban érdeklődj a költöztetőnél, hogy ők már rendelkeznek-e ilyen papírokkal, vagy tudnak-e segíteni neked abban, hogy merre indulj az üggyel kapcsolatban. 

+1 Extra igények? Megoldható!

Egyedi kívánságok lehetnek, de ezekről természetesen előre szólnod kell a költöztetőnek. Hogy mik tartoznak ide, nehéz lenne felsorolni, de néhány példát mondok.

Íme, egy pár "ha":

Ha 500 literes akváriumot tartasz a nappaliban, akkor arról illik szólni, főleg, hogy a törékenysége és a súlya miatt nem minden költöztető bólint rá az elszállítására.

Ha van olyan bútorod, amit nem lehet szétszerelni, és csak a dupla szárnyú erkélyajtón fér ki, és a lépcsőházon keresztül nem lehet mozgatni, ráadásul az ötödik emeleten laksz, akkor azt semmiképp ne hallgasd el, ne ott érje a meglepetés a költöztetőt. Vagy téged, hogy bizony neked kell nekiállni szétszedned. 

Ha úgy döntenél, hogy nem szeretnél a költözés idegőrlő folyamatában részt venni, és csak láb alatt lennél a cipekedés alatt, beszéld meg a költöztetővel, hogy átadod a két lakáskulcsot és intézzék el nélküled a pakolást. Abban a pár órában el tudod intézni a városban az ügyes-bajos dolgaidat, vagy beugorhatsz egy barátodhoz. Elég, ha felhívnak negyedórával a vége előtt, és akkor mész oda, és átveszed a kész munkát. Kérdezz rá a költöztető cégnél, hogy számukra ez így rendben van-e!

koltozes_problemai.jpg

Ha nagyon félted a százéves, méregdrága étkészletet vagy a vadiúj szuperwide monitorodat, esetleg aggódsz, hogy eltűnik számotokra értékes régi emlék vagy a gyerekek legókészlete, amit már Pistike is összenyálazott 22 évvel ezelőtt, akkor csinálj egy "értékek" pakkot. Ezeket a dolgokat vetesd át tételesen a költöztetővel, aláírva, hogy ez és ez van abban a dobozban, hogy véletlenül se utólag kelljen azon vitázni, hogy te beraktad, ő nem találkozott vele, megette az teherautószörny, stb.

Ha pedig egyáltalán nincs kedved se bepakolni, se kipakolni a cuccaidat a dobozokba/-ből, van egy szuper hírünk: elérhető olyan költöztető cég is, aki még ezt a (nem is kicsi) terhet is leveszi a válladról!

Ha ezeken a pontokon, lépésről-lépésre végigmész, és megbeszéled a költöztető céggel, akkor egyikőtök részéről sem lehetnek meglepetések, és gördülékenyen fog menni a lakások közötti szállítás. Szóval hajrá! 

Itt tudsz költöztetőink közül választani, vagy add le ajánlatkérésedet, hogy ők versenyezhessenek érted! Érted? ;) 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.08.07. 13:04:58

És mindezek mellett / ellenére semmi garancia nincs arra, hogy: adott napon, adott időben, a megfelelő méretű autóval megjelennek a szállítók. Összességében szerintem a legkisebb szívás családi összefogással, 2-3 fordulóval 1napra bérelt furgonnal átköltözni: ugyanúgy pakolni kell, ugyanúgy lesz vitatkozás-nézeteltérés, ugyanúgy lesz pontatlanság és fáradtság. Egyik esetben a költöztető céggel veszekszel, amiért: nem elég nagy az autó, eltörött az izé, miért csak 1db 45kg-os bevérzett szemű rakodófiút hoztak, akinél a 13éves hugicád is keményebb, miért nem hozták le a kanapét, miért számláztak ki 6órát, mikor bruttó 3,5 volt az egész, miért számláztak ki 6 embert, mikor csak 3an voltak, miért 2840 forintot térítenek meg egy szarrá tört ruhásszekrényre...stb. Másik esetben meg végül úgyis minden eljut A-ból B-be, maximum Bélánk húzza majd kicsit a száját, Józsi elfárad, Kati néni meg majd karácsonykor is elmondja, hogy Bélánk meghúzta a hátát. De minden eljut A-ból B-be, vélhetően nem törik össze semmi a gondatlanságból, a végén lehet egy jót zabálni és hozzá inni, és körülbelül 70.000-370.000 magyar forint megmarad a költségvetésedben.
süti beállítások módosítása