Így ismerd fel a profi esküvői fotóst és 5 pont, ami alapján válassz!

2017. szeptember 21. 10:34 - mokuspanna

Három dolog ronthatja el az esküvődet: az eső, a részeg nagybácsi és a pocsék fotók. Az első kettőt még kivédheted valahogy, de utóbbi egy életre rossz emlékeket fog hagyni az albumotokban, amin ráadásul utólag nem is változtathatsz… hacsak nem házasodsz újra.

eskuvoi_fotozas_1.jpg

Az esküvőd napja egyetlenegy nap, ráadásul életed egyik legfontosabbja. Ne hagyd, hogy csalódás legyen bármelyik pillanata és az esküvő minden területéről hallgass meg legalább egy szakembert!

Mi most a fotózás nehézségeit és a profi fotós ismérveit mutatjuk meg neked, hogy könnyen választhass! Fontos - bár ezt te bizonyára már pontosan tudod -, hogy egy esküvői fotózás részleteit érdemes elkezdeni leszervezni a nagy nap előtt már akár egy évvel, úgyhogy épp időben vagy!

Mivel szakiból nálunk nincs hiány, megkértük a legjobbakat, hogy segítsenek kiigazodni a kérdések tengerében. Jelentkezett is egy bátor bloggerszakink, aki minden kérdésedre válaszol, úgyhogy fordulj hozzá bizalommal (a cikk alján megtalálod az elérhetőségét). Lássuk, mit ajánl Szalay Zsuzska fotósunk!

Gyorstalpaló keresgélőknek

Előre szeretném leszögezni, hogy nem célom a fotósok, vagy magukat annak vallók sértegetése. Próbálok objektív segítséget nyújtani olyan embereknek, akik nem értenek ehhez a szakmához, hogy lehetőségük nyíljon arra, hogy ne egy lelkiismeretlen amatőrre bízzák életük egyik legszebb napját…

eskuvoi_foto_kastelyban.jpg

Most kicsit beleélem magam egy megrendelő helyébe és megpróbálom pontokba szedni, én mi alapján döntenék.

  1. A legjobb természetesen ajánlás útján. Láttátok egy ismerős képeit (nem csak párat), esetleg ott voltatok az esküvőn és megtapasztaltátok, hogyan dolgozik a fényképész.

  2. Ajánlás híján, az elsődleges szempont legtöbbször az ár! Mert hiába tetszenek pl. Nánási Pali képei, lehet nem fér bele a büdzsébe… Legyen egy árkategória! X összegtől X összegig szántok rá pénzt. Ez lehet egy elsődleges szűrő. Amennyiben van a kiszemelt fotós oldalán feltüntetve. Ha nincs, kérdezzetek rá! De,fontos, hogy az árérték arány nem mindig működik.

    Nem biztos, hogy ha drága, akkor jó is. Sokan így próbálják magukat eladni, hogy feltolják az árakat pl. 250 ezerre és mások azt hiszik, hogy tuti fantasztikusak. Fordítva is igaz, lehet olcsónak tűnik, és féltek tőle, mert mindenki drágább, közben egy gyöngyszemet veszítetek el. Nem lehet tudni, de azért általában ha nagyon olcsó, az gyanús lehet, ezért van a többi szűrő.

  3. SZIMPÁTIA! Ez gyakran helyet cserél a 2. ponttal, ha az ár nem annyira limitált. Eszméletlenül fontos, hogy szimpatikus legyen! Kedves, könnyen tudjon kommunikálni, őszinte, szóval érezzétek, hogy igeeeeeeen, ez az, Ő kell! Gondoljatok bele, egész nap veletek lesz életetek egyik legfontosabb eseményén, találkozni fog a számotokra fontos emberekkel, és nem utolsó sorban Ő fogja elkészíteni azokat a képeket, amelyek  tuti végig kísérik az egész életeteket.

  4. A munkája, technikai háttere, tudása. Ugye, ez a legnehezebb. Laikusként hogyan is dönthetnétek efelől? Egyszerű! Kérjetek tőle, egy komplett anyagot. Vagyis egy pár (vagy több pár) egy napját, amiben van előkészület, szertartás, és lagzi!!! Legalább 300 db kép egy napról. Itt azért sok minden kiderül.  Zajos, szemcsés képek? Árnyékok mindenhol? Sötét képek a lagzin és életlenek? Ezeket úgy is látni fogjátok! Mindenkinek lehet akkor mázlija, hogy ellő pár jó képet, és úgy tűnik, fantasztikus fotós, de egy profinak a komplett anyaga is gyönyörű.

  5. Fontos az is, mi van a csomagban? Mennyi a vállalási idő, még elkészülnek a képek, meddig marad veletek a nagy napon! Esetleg ezeket pontokba, akár szerződésbe is lehet szedni. Persze ez nem kötelező, személyes véleményem a szerződésről , azzal és anélkül is lehet gond. Egy papír nem garantál semmit. De, ha valaki nagyon tiltakozik ellene, és az előlegről sem akar semmi számlát adni, na az nem jó ómen…

Szóval, ha megvan álmaitok fotósa, ne habozzatok lefoglalni és a keresgélést is, jó ha egy évvel előtte elkezditek.

eskuvoi_csapat_fotozasa.jpg

Legyen benne alázat a szakmája iránt, és érezze megtiszteltetésnek, hogy veletek ünnepelhet. Ti bánjatok vele vendégként, ne különböztessétek meg a többiektől. Sem más menüvel, sem hozzáállással, ő is érezze magát vendégként nálatok, higgyétek el, sokat számít nagyon! Nemrég azt mondta nekem egy jó ismerősöm szerinte a profi attól profi, hogy mindig ugyanazt a minőséget tudja nyújtani, nem csak egyszer-egyszer. Ebben is van valami!

Én azt gondolom, ha valaki szívvel-lélekkel, lelkiismeretesen csinálja, az már jó úton halad. Jómagam minden egyes alkalmat végig izgulok a párral együtt. Legyen jó idő, ne legyen baki az esküvőn, minden mesésen alakuljon, érezze magát minden vendég nagyon jól, stb…stb…De nem vagyunk egyformák, és valaki, ha nem így teszi, attól még lehet jó fotós!

Remélem, hasznosnak találtátok a cikket! A következőben leírom, hogy mi legyen benne egy árajánlatkérésben, mert az is nagyon-nagyon fontos.

Addig is várlak a JóSzakis oldalamon, nyugodtan keress meg akkor is, ha még csak érdeklődnél (vagy más fotózással bíznál meg)!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása