A csirizt eszik vagy isszák? Tippelj!

2021. október 27. 08:19 - Mókuspolli

Már nem is emlékszem, hogy hogyan találkoztam a minap a csiriz szóval. Elgondolkodtam, hogy egy ilyen egykoron hétköznapinak számító szó hogyan tud teljesen kikopni a szókincsükből. Te tudod, hogy mit jelent? Netalántán még találkoztál is vele?

mi_az_a_csiriz.jpg

Mi az a csiriz?

Akinek a szó hallatán egy madár vagy egy kínai szitokszó ugrik be először, az bizony nem jó nyomon jár! A csiriz egy. a hétköznapi nyelvhasználatunkból kikopott kifejezés, ami egy ragasztóanyagot jelöl. Régen hatalmas nagy divatja volt nemcsak a szónak, hanem magának az anyagnak is, így pl. a magyar népmesék is többször megemlítik.Így talán már az is egyértelmű, mi köze a témának a szakembervilághoz! Vagy mi volt!

Hogyan készül a csiriz?

Csirizt roppant egyszerű készíteni, ha valaki kedvet érez a kipróbálására, nyugodtan vágjon bele! Lényegében csak forró vízre és lisztre vagy keményítőre van hozzá szükség. A liszt lehet rozs vagy búza is, de a keményítő tekintetében sem válogatós a cucc, a burgonya és a búza is megfelelő.

Bármilyen egyszerű is a recept, itt is vannak kisebb eltérések, mint ahogy az lenni szokott. Van, aki a forrásban lévő vízbe fokozatosan keverte bele a lisztet, míg mások arra esküdtek, hogy kevés hideg vízbe elkeverték a lisztet és csak ezután öntötték le a lobogó vízzel.

igy_keszul_a_csiriz.jpg

Az volt a fontos, hogy a végeredmény ne legyen csomós és akkor volt jó, amikor az állaga már opálossá és sűrűvé vált. Ha igazán sűrű csirizre volt szükség, akkor le is szűrték.

Tudtad?

A fel nem használt, maradék csiriz tetejére egy vékony vízréteget öntöttek, hogy megvédjék, mivel könnyen megszáradt.

Hogyan működött?

Mint bármilyen más ragasztót, ezt is éppen úgy kellett felhasználni. Egyesek arra esküdtek, hogy forrón még jobban ragasztott, míg mások váltig állították, hogy kihűlve szerencsésebb volt vele dolgozni.

Kik használták és mire?

Amikor még divatban volt, akkor a könyvkötők és cipészek használták előszeretettel a csirizt, majd később a tapéták felragasztásánál is jó szolgálatot tett, így pl. szobafestő szakemberek kezében is megfordult.

Manapság inkább hobbibarkácsolás során kerül elő - leginkább papírmasék készítésénél -, hivatásos szakik már  szinte sohasem alkalmazzák. Vagy de? 

Miért (volt) előnyös csirizt használni?

A csiriznek megvannak a maga remek tulajdonságai. A két összetevő, amire szükség volt az elkészítéshez, könnyen beszerezhetőek voltak. Ezen kívül viszonylag gyorsan elő lehetett állítani, és olcsó is volt. Most már megkérdőjelezhetó!

Ha valaki még mindig készít csirizt, annak elsősorban az az oka, hogy nem tartalmaz egészségre káros vagy mesterséges anyagokat, így a gyerekek is bátran használhatják kézműveskedés közben. Ha esetleg megnyalnák, semmi bajuk nem lenne tőle, maximum rájönnének, hogy az íze egyáltalán nem finom.

Tipp: Ha valaki arra adná a fejét, hogy próbaképpen készítsen egy adagot, akkor arra vigyázzon, hogy hamar beleköt a maradék az edénybe, aminek kitisztítása nem lesz egyszerű feladat, szóval minél előbb el kell mosogatni az edényt, amiben készült.

Miért ment ki a divatból?

Nagyobb mennyiségben előállítva komoly fizikai munkának számított a kevergetése. Mivel csak néhány napig áll el a kész csiriz (bár hűvösebb helyen valamivel jobban bírta), így nagyon gyakran kellett vele foglalkozni. Ha megromlott, annak egyértelmű jele volt az áthatós szaga.

Összességében elmondhatjuk, hogy a modern ragasztók kényelme joggal szorította ki a versenyből ezt a régi kedvencet.

De hát millió dologban nosztaligázunk és divat a retró, úgyhogy hajrá, próbáld ki, hátha te megszereted! 

Kedves Szaki! Te használtál már csirizt a munkád során? Írd meg nekünk, mik voltak a tapasztalataid vele kapcsolatban és javasolnád-e legalább otthoni használatra?!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása